Cine-l face pe Grozavu să înţeleagă că greşeşte? Promovarea rămâne uşor tangibilă

miercuri, 19 aprilie 2023, 01:52
7 MIN
 Cine-l face pe Grozavu să înţeleagă că greşeşte? Promovarea rămâne uşor tangibilă

Surprinzătoarea remiză de sâmbătă a Politehnicii Iaşi, 0-0 cu o echipă modestă, Unirea Dej, a învolburat serios apele în Copou. Deşi are în continuare un avans important faţă de primul loc care duce la baraj, Poli a ajuns să nu mai fie sigură că va sărbători prea curând promovarea matematică. O promovare logică, aşteptată, dacă ţinem cont de diferenţele uriaşe care separă Iaşul faţă de grupările subţiri cu care se confruntă în play-off-ul Ligii a II-a de fotbal.

Din punct de vedere statistic, remiza cu Dej poate părea nedreaptă. Gazdele au dominat aproape tot meciul, cifrele fiind de partea lor: 3-0 la şuturi pe poartă, 5-2 la încercări în afara porţii, 7-3 la cornere. Ţinând însă cont de raportul ocaziilor importante de gol, 2-2, şi de faptul că mulţi specialişti au considerat că în minutul 57 Kouadio a fost iertat de eliminare, remiza cu o formaţie cu o defensivă extrem de permeabilă, fără gol marcat în play-off, care s-a chinuit, din nou, să lege câteva paseşi care are un buget ridicol faţă de cel al Iaşului, a fost echitabilă.

 

O mutare neinspirată, o ieşire deplasată

 

Mai grav decât rezultatul a fost însă fisura apărută între antrenorul gazdelor, Leo Grozavu, şi o parte a fanilor Politehnicii, unii susţinând că tehnicianul a replicat cu injurii celor care din tribune care au apelat la huiduieli şi invective.

Din păcate, totul a apărut şi ca urmare a ignorării semnalelor de alarmă trase în mod repetat de Ziarul de Iaşi.

În primul rând, s-a confirmat din nou că mutarea băncilor de rezervă în faţa tribunei B nu a fost inspirată, sângele fanilor din acea zonă a arenei curgând mult mai năvalnicdecâtcel alspectatorilor de la tribuna A.

Apoi, lipsa de reacții la timp după repetatele declaraţii neinspirate ale lui Grozacu  nu a făcut decât să amâne prima contră publică serioasă. Chiar dacă antrenorul poate avea, până la injurii, dreptate pe unele direcţii,el a demonstratiarăşi că, printre altele,nu înţelege, din nefericire, specificul Iaşului.

Atunci când ieşenii plătesc două milioane de euro anual din buzunarul lor, cea mai mare alocaţie de la bugetul local din întreaga ţară, e firesc ca aceştia să aibă pretenţia ca gruparea lor de suflet să nu aibă probleme cu echipe cu bugete de două, trei sau patru ori mai mici, care abia se târăsc prin eşalonul doi. Fie că le place, fie că nu le place fotbalul, locuitorii Iaşuluioferă echipei oraşului condiţii peste prima ligă (jucători aduşi din Liga I, salarii şi de 6.000 de euro net, plătite şi în avans, deplasări cu avionul, cazări la patru şi cinci stele etc.) în timp ce adversarele, care abia respiră, au finanţe subţiri şi, implicit, jucători modeşti.

 

Trei conferinţe de presă ratate, trei remize

 

Din nefericire, Grozavu nu pricepe, deşi a fost avertizat des, că ieşirile lui publice sunt măcar neinspirate, dacă nu deplasate. Coincidenţă sau nu, toate cele trei rezultate sub aşteptări din ultima perioadă au apărut după o proastă gestionare a conferinţelor de presă dinaintea partidelor. Adică a unor momente considerate importante de antrenorii de pe mai toate meridianele lumii.

Înaintea duelului cu Buzău, Leo Grozavu a vorbit de trei ori mai mult de Dorinel Munteanu decât de disputa cu Gloria, înaintea partidei cu Steaua s-a plâns de delegări, deşi brigada de arbitri nu fusese anunţaţă, iar cu câteva ore înainte de disputa cu Dej a discutat în contradictoriu un timp de două ori mai mare despre schimbarea lui Hlistei cu Gloria Buzău decât de jocul cu Unirea. De altfel, conferinţa dinaintea confruntării cu Unirea Dej a şi dispărut apoi de pe canalele clubului!

Cum antrenorul a arătat că nu înţelege că meciurile se pregătesc şi prin discursurile dinaintea lor, nu trebuie să mai avem pretenţii că, la cald, Grozavu şi-a ridicat lumea în cap prin alte fraze care nu-şi aveau rostul, cum au fost cele de la conferinţa de după duelul cu Dej. A spune că Iaşul merită mult mai puţin decât are, a ironiza publicul prin aprecieri legate de obşinuinţa ieşenilor cu meciuri de Champions League în Copou, a spune că unii localnici nu ţin cu Iaşul este jignitor pentru cei care-i asigură antrenorului şi colaboratorilor lui, în Liga a II-a, salarii şi condiţii comparabile sau chiar peste cele avute de nume de legendă ale fotbalului local în perioade în care Polilăsa urme în fotbalul românesc, învingând, de exemplu, cluburi prezente în Champions League şi nu remizând cu Dej.

 

„Asta-i România!”

 

Din păcate, aceasta nu este prima ieşire în decor a lui Grozavu, care a criticat dur, anul trecut, până şi strategia clubului cu care abia semnase. Un club condus de Cornel Şfaiţer, singurul om sub comanda căruia antrenorul Politehnicii a avut rezultate, omul de afaceri botoşănean fiind şi cel care a făcut eforturi mari pentru a echilibra Iaşul fotbalistic. Iar dacă mai aducem aminte de frazele repetate „Asta-i România!”, cu o tonalitate care nu sună deloc bine şi de faptul căLeo Grozavu a ajuns să folosească, pe lângă clişee, şi cuvinte inexistente (şantajeală, de exemplu) şi să nu aibă fluenţă în discursuri, e limpede că antrenorul picătestul ieşirilor publice. Teste foarte importante la orice club, darămite la unul ţinut în puf de ieşeni, nu de un sponsor anume. Club care activează în singura ţară în care Grozavu a lucrat ca tehnician…

Mai trebuie precizat şi că declaraţiile nu au fost provocate, antrenorul nefiind întrebat acid, de pildă, de ce a schimbat patru titulari la meciul cu Steaua după victoria de la Galaţi, de ce a spus că la partida cu Buzău a fost mulţumit de joc, deşi mai toată lumea a strâmbat din nas, de ce spune că e şi calm şi iritat în acelaşi timp, de ce Fr. Cristea stă pe bară două meciuri după o pasă sclipitoare, generatoare a victoriei de la Galaţi, iar apoi e folosit titular pe un post inedit, de ce face improvizaţii sau anumite schimbări care nu aduc nimic bun.

 

Viitorul poate fi roz

 

La un club cu pretenţii de prima ligă, tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă ar trebui să fie noisemnale de alarmă, mult mai serioase. Care nu ar mai trebui neglijate!Inlcusiv aceste rânduri, care, cu siguranţă, vor fi percepute de unii ca fiind atacuri, nu fraze bazate pe realitate, care ar putea să folosească dacă există luciditate, maturitatea de a asculta şi opinii diferite şi de a recunoaşte când greşeşti.

În mod normal, Grozavu ar trebui să înţeleagă că nu deţine adevărul absolut, să recunoască faptul că Poli nu a jucat grozav în acest sezon cu niciun adversar cât de cât decent, că echipa se exprimă mult sub condiţiile de excepţie avute şi să găsească soluţii pentru a o duce pe un drum bun. Dacă antrenorul îşi va pune în valoare calităţile şi va exploata eficient materia primă pe care o are la dispoziţie, mult peste cea existentă în curţile adversarelor, Politehnica nu ar trebui să aibă nicio problemă în câştigarea unuia dintre cele mai modeste campionate din istoria Ligii a II-a, promovarea directă, de pe primul loc, fiind perfect logică.

Primul prilej de a demonstra că Grozavu, dar şi jucătorii (un meci cu o grupare de genul Unirea Dej trebuia să fie câştigat şi fără antrenor pe bancă) au înţeles ceva din relaxarea din ultimele runde, care a costat şase puncte, va fi marţea viitoare, pe terenul lui Dinamo. O victorie contra „câinilor” ar mai şterge ceva din impresia proastă lăsată de lider în ultimele trei etape şi ar face ca rozul din viaţa lui Grozavu să se ducă, fie şi în doze mici, şi spre suporteri, chiar şi a celor pictaţi de tehnician în negru. Altfel, cei care deja au început să repună pe tapet derapajele trecute ale antrenorului, inclusiv lovirea lui Bădic şi a altor jucători, vor avea apă la moară, lucrurile s-ar tensiona şi mai mult în Copou, fisura apărută sâmbătă s-ar putea mări până la dimensiuni care ar complica aşteptataîndeplinire a obiectivului uşor tangibil existent, promovarea.

 

Dinamo  la opt puncte sub Poli

Derbiul bucureștean al play-off-ului Ligii a II-a disputat în Ghencea a a fost câștigat de CSA Steaua, care a dispus cu 2-0 (2-0) de Dinamo, prin golurile marcate de Chipirliu în min. 19 (penalty) și 30.În min. 70,apărătorul dinamovist Patriche a fost eliminat și nu va juca în partida următoare cu Poli Iași. În urma acestui rezultat, CSA Steaua revine pe primul loc în clasament, iar Dinamo are opt puncte în urma Politehnicii.

Rezultatele etapei a IV-a: Oțelul Galați-Gloria Buzău 1-0: Politehnica Iași-Unirea Dej 0-0: CSA Steaua – Dinamo 2-0.

Clasament: 1. CSA Steaua – 47 p, 2.Poli Iași-  46 p: 3. Oțelul – 42 p; 4.Dinamo – 38 p; 5. Buzău-34 p; 6. Dej- 34 p.

Etapa viitoare (21-25 aprilie): Unirea Dej – Oțelul (vineri, ora 17:30): Gloria Buzău-CSA Steaua (sâmbătă, 12:30), Dinamo – Poli Iași (marți, 20:00).

 

Comentarii