Clasamentul protejat: sabie cu două tăişuri

sâmbătă, 31 martie 2018, 01:43
3 MIN
 Clasamentul protejat: sabie cu două tăişuri

Viktoria Azarenka vrea o perioadă mai mare de protectie pentru sportivele care au născut, dar crede că problema menţinerii statutului de cap de serie mai trebuie discutată

 

 

Fostul lider WTA Viktoria Azarenka a propus extinderea perioadei de valabilitate a clasamentului protejat în cazul jucătoarelor care revin după naştere, de la un an la trei ani şi la mai mult de opt turnee. "Am recomandat prelungirea clasamentului protejat de la un an la trei ani, în cazul jucătoarelor însărcinate şi mai multe turnee la care să fie valabil", a declarat Azarenka, membră a consiliului jucătoarelor în WTA. Săptămâna trecută, Azarenka a vorbit şi despre posibilitatea ca o jucătoare ce vine după naştere să beneficieze de statut de favorită la turnee, nu numai de clasament protejat, cel care o ajută să acceadă pe tablourile principale. Însă sportiva din Belarus afirmă că acestă problemă, a favoritelor, nu este una simplă, pentru că poate provoca nedreptăţi şi ar trebui discutată întâi în consiliul jucătoarelor. "Privesc problema din două perspective. Deoarece discuţia a început de la Serena, ar fi o alegere corectă ca amândouă să avem câte un loc de cap de serie la turneele după revenire. Din altă perspectivă, trebuie să ţin cont că sunt alte jucătoare care au muncit din greu şi nu primesc locul acela de favorită. Este o problemă dificilă, pentru că dacă noi facem această regulă, trebuie să fie la fel pentru toată lumea. Aşa că trebuie să începem un pic discuţia în consiliul jucătoarelor. Fac parte din acest consiliu. Trebuie să fim sigure că fiecare este la acelaşi nivel", a explicat jucătoarea din Belarus, care a născut şi ea, un băiat, în decembrie 2016.

Conform regulamentului, în cazul unei accidentări sau în cel al maternităţii, o jucătoare poate solicita păstrarea clasamentului din momentul în care îşi începe absenţa din circuit, pentru opt turnee într-un an (maximum două de Grand Slam şi două Premier Mandatory), cu următoarele condiţii: să lipsească din competiţii între minimum şase luni şi maximum doi ani şi să fie, în momentul începerii perioadei de absenţă, în Top 300 la simplu şi Top 200 WTA la dublu. În cazul maternităţii, o jucătoare trebuie să revină în circuit în termen de 12 luni după ce a născut, pentru a beneficia de regula clasamentului protejat. Însă clasamentul protejat nu oferă şi dreptul de a fi cap de serie la turnee, iar James Blake, directorul Miami Open, a deschis o dezbatere pe această temă, după ce Serena Williams, revenită după naştere, a picat în primul tur în Florida cu câştigătoarea de la Indian Wells, japoneza Naomi Osaka, de către care a fost eliminată. În acest moment, singura excepţie de la această regulă se produce la Wimbledon, turneu de Grand Slam la care organizatorii nu ţin cont de ierarhia WTA în stabilirea capilor de serie.

În acest an, Serena Williams şi Viktoria Azarenka au făcut pentru prima dată uz de clasamentul protejat pentru a se înscrie la Madrid Open (5-12 mai) şi la turneul de la Roma, ca numărul 1 WTA (după Simona Halep, pe listă), respectiv la locul 6 WTA (între Jelena Ostapenko şi Caroline Garcia). Însă, dacă nu se va schimba nimic până atunci, ele nu vor fi şi favorite.Nu toate jucătoarele împărtăşesc ideea acordării statului de cap de serie sportivelor care revin după naştere. Mandy Minella, locul 297 WTA, revenită în activitate după ce a născut, s-a declarat împotriva schimbării regulamentului de stabilire a capilor de serie la turnee.

 

 

 

Comentarii