CM de fotbal Qatar 2022: Cocoșii cei furioși și leii cei mici din Atlas

miercuri, 14 decembrie 2022, 02:43
3 MIN
 CM de fotbal Qatar 2022: Cocoșii cei furioși și leii cei mici din Atlas

Franța și Maroc susțin astăzi a doua semifinală, de la ora 21:00

A doua semifinală a Cupei Mondiale, pare ”avant la lettre” una disproporționată cu o mare favorită; echipa Franței. Argumente sunt destule: în primul rând, exceptând rezultatul needificator, cu Tunisia (0-1) realizat în condiții bizare, traseul ”albaștrilor” a fost ireproșabil, mai ales sub aspect ofensiv. Primii doi marcatori ai ediției qatariot. până la semifinale, sunt francezi: Kylian Mbappé (5 goluri) și Olivier Giroud (4).În cinci ani cu 66 de prezențe în națională. Kylian a înscris 33 de goluri, iar Olivier Giroud, cu 53 de goluri pentru ”cocoși”, a egalat recordul legendarului Thierry Henry. În plus, pe lângă cei doi soliști, trebuie apreciat rolul dirijorului din teren, Antoine Griezmann, maestru în pase decisive. Lăsând la o parte organizarea defensivă excepțională, nu putem uita că portarul Hugo Lloris a avut un rol esențial în calificarea Franței în semifinale.

Ce le poate opune ”Leii din Atlas” acestor mari jucători care se gândesc, probabil la o finală. Statutul de neînvinși în Qatar, cu eliminarea Belgiei, Spaniei și Portugaliei la bord și egali ai Croației cer ca naționala lui Zegragui să fie băgată în seamă. Ca la majoritatea echipelor africane prezente la aceasta ediție, cei mai mulți dintre ”lei” sunt născuți în afara țării pe care o reprezintă.Spre deosebire de Ghana, Senegal sau Camerun, puțini sunt născuți în Franța: doi și antrenorul Zegragui (ca un fapt divers, în lotul francez sunt tot doi fotbaliști născuți dincolo sau dincoace de Hexagon) De mirare este că această echipă, cu jucători titulari răspândiți în toate ligile europene seminficative, a fost îmbinată de un meseriaș de care puțini europeni auziseră: numitul Zegragui.

Problema tehnicianului marocan o constittuie apărarea, care nu a primit decât un gol în Qatar, culmea, în fața Canadei. Trei piese de bază,Aguerd, Mazraoui și Saiss sunt incerte, la fel ca starul din față Ziyech. Sigur că până la ora meciului, ar putea să apară unul sau mai mulți pe teren,  dar aceasta e altceva. În plus, atacantul Cheddira (deținător a două cartonașe galbene într-un minut la meciul anterior) este suspendat.

În condițiile date, e greu de mers pe mâna acestei revelații a campionatului în fața  balaurului lui Deschamps. Dar fotbalul are multe bune dar lipsit de surprize nu este Mai știi?

Formațiile probabile

Franța-Maroc (a doua semifinală. ora 21:00, Al-Bayt Stadium, Al Khor

Franța: Lloris – Kundé, Varane, Upamecanol, T.Hernandez –Rabiot, Thcouaméni – Dembélé, Griezmann, Mbappé – Giroud.Selecționer: Didier Deschamps.

Maroc: Ounahi, Amallah-Ziyech, En Nesyri, Boufal. Selecționer: Wallid Zegragui

Arbitru; Cesar Ramos (Mexic)

 

 

 

Comentarii