Comentarii despre fotbal, pe înţelesul tuturor

luni, 09 iulie 2018, 07:00
3 MIN
 Comentarii despre fotbal, pe înţelesul tuturor

* La fotbal şi la politică se pricep toţi (mai puţin noi, pe partea cu fotbalul, şi politicienii noştri, pe partea cu politica), iar ultima perioadă este una tensionată pe ambele părţi, fiind 1) masacrare de Justiţie şi 2) Campionat Mondial. Despre porcăriile politicienilor de prin părţile noastre am mai scris, dar despre fotbal nu, aşa că ne cerem scuze şi venim cu un scurt îndrumar pentru comentatorii de meciuri; cu frazele astea, oricine poate deveni un specialist mult apreciat:

* "Vai, a fost un şut perfect al atacantului / mijlocaşului / fundaşului / portarului, însă mingea a trecut la doar un metru de stâlpul lateral al porţii!". Ne întrebăm, totuşi, de ce a fost un şut perfect, de vreme ce n-a fost gol. Dacă n-a fost pe poartă, putea fi şi la doar 7649 de metri de stâlpul lateral al porţii, că tot rezultatul ăla este. Fotbalul e un fel de limbaj binar, ca la calculatoare, e cu 1 şi 0. Adică e gol sau nu. N-am auzit niciodată despre o femeie aproape gravidă. Un comentator înţelept ar fi spus "Vai, tănănăul, iar a dat-o în tribune!"…

* "Clipe fierbinţi, toţi jucătorii noştri se află în careul adversarilor!". De obicei, o frază ca asta îi face pe spectatori să numere secundele până la gol; în realitate, cel care comentează uită să adauge că "şi nu reuşesc de zece minute să pună piciorul pe minge / şi stau în jurul atacantului, care se zvârcoleşte pe gazon / şi îl fugăresc pe arbitru, să-l prindă şi să-i tragă o mamă de bătaie / etc.".

* "O situaţie tensionată, rezolvată fără emoţii şi fără probleme de fundaşul care trimite mingea în corner". La cât mai ştim şi noi, de multe ori un corner e mai periculos ca o situaţie tensionată, aşadar fundaşul ar fi putut trimite fără probleme mingea în propria poartă, măcar să scape de o grijă.

* "Echipa a jucat superb, a făcut un spectacol fotbalistic de zile mari, dar norocul nu a fost, astăzi, de partea sa / zeul fotbalului a ţinut, astăzi, cu adversarii". Un suporter adevărat ar prefera, cu siguranţă, să audă "Echipa a jucat ca o ciubotă, fotbaliştii au avut, parcă, plumb în ghete, şi-au pus piedică reciproc, dar au avut noroc, fiindcă pe tabela de marcaj rezultatul le este favorabil".

* "O pasă aeriană magnifică, trasă frumos, cu boltă, până în careul adversarilor, dar imprecisă". Expresia asta face parte din aceeaşi familie cu "O centrare perfectă, ţintită, dar, din nefericire, în careul advers nu se aflau coechipieri", "Superb schimb de pase, în stilul celebrei echipe din Barcelona, interceptat, din păcate, după nici două secunde, de jucătorii celeilalte echipe" sau "Portarul a dat dovadă de reflexe nemaipomenite şi a plonjat mai mult de trei metri, însă nu a reuşit să reţină balonul, care se odihneşte acum în plasă".

Comentarii