Concert caritabil SPES MUNDI – SPERANȚA LUMII în Iași

miercuri, 11 august 2021, 12:43
5 MIN
 Concert caritabil SPES MUNDI  – SPERANȚA LUMII în Iași

Duminică, 22 august, la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioara Maria, Regină” din Iași, începând cu ora 19:30

Într-o lume care pune accent din ce în ce mai mult pe concurență, creând un hiatus între starea naturală și cea socială, denaturând rolul și rostul fiecăruia dintre noi, acest proiect își dorește să aducă în prim plan esența feminină și rolul primordial al acesteia, privită prin prisma trăirilor și exemplului Sfintei Fecioare.

Candoarea, bunătatea, forța interioară, puterea de sacrificiu, înțelegerea, acceptarea și mai ales iubirea necondiționată, sunt doar câteva din multele învățăminte de care ne amintește exemplul Mamei Maria. 
O altă latură pe care vrem să o evidențiem, este legată de caritate și de grija pentru cei aflați în durere și neputință, pentru că cea mai frumoasă expresie a iubirii este grija pentru celălalt. 

Iată deci, cum umbrela creată de un act artistic poate căpăta dimensiuni sociale de impact, rezultând o serie de concerte caritabile și de responsabilizare socială ce au drept scop strângerea de fonduri pentru vârstnicii aflați în nevoie. Ne vom îndrepta astfel atenția și iubirea către beneficiarii Programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu, din cadrul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași: persoane încercate de greutățile vieții, ce suferă din cauza singurătății, a stării de sănătate, a situației materiale precare.

Cine nu are un bătrân, să și-l cumpere – spune un vechi proverb românesc. Bătrânețea este un dar, iar bunicii transmit tinerilor experiența de viață, înțelepciune, credință și iubire necondiționată, cultivând astfel legăturile dintre generații.
Cu fondurile strânse prin intermediul acestor concerte, vom veni în sprijinul vârstnicilor din cadrul programului, ce beneficiază de servicii sociale și socio-medicale – asistență socială, îngrijire medicală specializată la domiciliu, sprijin în efectuarea activităților de zi cu zi: supravegherea respectării tratamentului medicamentos, procurarea hranei, efectuarea cumpărăturilor, efectuarea igienei corporale, curățenie, dar nu în ultimul rând, împărtășesc o vorbă și un gând bun cu echipa de îngrijire la domiciliu, prezentă zilnic în casele lor. 
Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu este constituit dintr-o rețea formată din mai multe centre regionale ce deservesc în jur de 30 de comunități din județele: Iași, Neamț, Vaslui, Bacău și Suceava. Anual sunt asistați peste 1200 de beneficiari de către aproximativ 60 de angajați și numeroși voluntari.
Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași răspunde profesionist de 31 de ani, prin implicare și devotament nevoilor societății, oferind servicii sociale, socio-medicale, educaționale, consiliere psihologică, orientare profesională și mediere, asistență spirituală, beneficiarilor din cadrul programelor pe care le deservește: două centre de zi pentru copii defavorizați, un centru de plasament pentru tinere adolescente, un program dedicat familiilor în dificultate și un program dedicat vârstnicilor aflați în suferință.

Adunați în jurul acestei idei nucleu, se află o echipă de artiști profesioniști ce au creat din lucrarea Stabat Mater a compozitorului Giovanni Battista Pergolesi, un concert cvasi sincretic care, cu siguranță va avea un impact deosebit asupra auditoriului. 
Stabat Mater – Contemplarea durerii este una din emblemele poeziei religioase medievale. Intensitatea sa aproape epică și dramatică, contemplare a durerii, au făcut-o încă de la sfârșitul secolului al XVI-lea una dintre cele mai iubite exprimări a devoțiunii religioase populare. Textul, inspirat de profețiile lui Simeon, îi este atribuit călugărului franciscan Jacopone da Todi și este divizat în două părți. Prima parte este o meditație asupra suferințelor Mamei Maria, din timpul Patimii și Morții lui Isus. A doua vine sub forma unei invocări în care autorul, adresându-se Mariei, devine participant la durerea ei, sperând astfel în gloria paradisului. Muzica plină de liniște și inspirație divină, de o expresivitate aparte, dovada  personalității rafinate și complexe a compozitorului, îmbrățișează textul formând un tot unitar armonic.

Arta înseamnă a dărui, iar artiștii care ne vor dărui regalul au înțeles deplin această parte din rolul și rostul lor. 

Astfel, partea muzicală va fi susținută de: 
Soprana Luiza Torboli – artist liric în cadrul  Corului Academic Gavriil Musicescu  al Filarmonicii de Stat „Moldova”, Mezzosoprana Mihaela Blandu – artist liric si solistă în Corului Academic Gavriil Musicescu al Filarmonicii Ieșene și Pianista Edit Mihaela Arva – Lector Universitar la Universitatea Națională de Arte „George Enescu ”, Iași, Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, activând ca și pianist acompaniator la clasele de violoncel și chitară.

Cuvântul, sensul și imprimarea lor în suflete ne vor fi dăruite de Actrița Vasilica Bălăiță – Lector Universitar Doctor la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu”, Iaşi.
Viața este un permanent contrast format din lumini și umbre, iar Light Designerul Adrian Buliga știe să le transforme în artă – Lector Universitar Doctor la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu”, Iaşi.

Acest concert va fi mesagerul viu al faptelor bune, fiind prezent atât la Iași pe data de 22 august, cat și în alte 4 comunități din dieceză: Onești, Suceava, Roman, Bacău. În aceste 4 comunități, concertele vor avea loc pe 12, 19, 26 septembrie și 3 octombrie. Sunt acte artistice care ne îndeamnă să fim mai binevoitori, mai darnici, mai înţelegători, să recunoaştem în fiecare om imaginea Sfintei Fecioare, făptura ce merită înainte de toate preţuire, respect şi iubire.

Vă invităm să vă alăturați scopului nostru, să simțiți bucuria de a fi alături de cei bătrâni, singuri, în suferinţă şi uitaţi; oameni simpli şi buni, care aşteaptă cu siguranţă un zâmbet, o mângâiere, un braţ pe care să se sprijine.

Comentarii