Concurs de transferuri păguboase la Politehnica

vineri, 14 februarie 2020, 02:43
5 MIN
 Concurs de transferuri păguboase la Politehnica

Clubul aduce mâine un nou atacant în vârstă, care a evoluat sporadic în ultimii ani. Habib Habibou (33 ani) are doar trei goluri marcate în ultimii doi ani şi jumătate. Antrenorul Mircea Rednic a făcut praf modul în care a fost gestionată campania de transferări din vară şi l-a desfiinţat pe preferatul lui Anton Heleşteanu, Gai Assulin. Israelianul a refuzat să plece, deşi i s-au promis trei salarii în avans. Nici Cabral, care încasează minimum 4000 de euro pe lună, nu vrea să părăsească Politehnica.Poli îi plăteşte lui Cobrea 10 000 de euro pentru a evolua la altă echipă. Decontul transferurilor ratate de anul trecut poate ajunge la 150 000 de euro.

Politehnica Iaşi continuă să fie o navă în derivă. Totală! Ieri, într-o conferinţă de presă, antrenorul principal, Mircea Rednic, a anunţat că trei dintre jucătorii puşi în iarnă pe lista neagră, Rodney Lopes Cabral, Narcis Bădic şi Gai Assulin, refuză să plece din Copou. Drept urmare, primii doi au fost reprimiţi la antrenamentele echipei mari. Situaţia l-a supărat pe Rednic, care a criticat dur modul în care s-au făcut achiziţii înaintea venirii sale. Campania din vară a fost coordonată de fostul preşedinte executiv Adrian Ambrosie şi directorul de scouting Anton Heleşteanu, ultimul propunându-i pe Cabral şi Assulin. “Ce să fac acum, dacă au salarii mari, contracte bune? Le-am găsit echipe, am spus că le plătim o parte din contracte, nu au vrut să plece. Dacă nu au avut contracte cu opţiune… Toţi jucătorii pe care i-am adus eu, în afară de argentinieni, au contracte cu opţiune. Dacă confirmă rămân, dacă nu, pleacă” a spus tehnicianul, care a fost extrem de dur cu “copilul” lui Heleşteanu, Assulin: “Cine-l ia? N-a arătat nimic până acum. Am discutat şi cu Mihai Teja, care este şi prietenul meu, mi-a zis cum a jucat. I-am dat şi trei salarii în avans, numai să plece. El vrea tot contractul până în vară. Se pregăteşte separat de echipă”. Deşi nu mai jucase de mult timp (din martie 2018 bifase un singur meci!), Assulin a fost adus la Poli şi secătuieşte bugetul clubului cu peste 3 000 de euro lunar. Cabral, un alt transfer nereuşit, are un salariu şi mai mare, 4 000 de euro pe lună. Ţinând cont şi de faptul că Poli Iaşi îi plăteşte lui Cobrea 10 000 de euro pentru a apăra la Reşiţa (!), Politehnica aruncă pe geam până în vară, numai din aceste cazuri, aproape 85 000 de euro, incluzând taxele! Teoretic, în cazul străinilor, taxele ajung la 70% peste câştigul net, iar la români – 30%.

Iar dacă Bădic, care nu a acceptat condiţionarea încasării salariului de 3 500 de euro lunar nu va confirma, banii risipiţi ar ajunge la peste 110 000 de euro! Decontul incompetenţei crase poate fi şi mai aspru dacă situaţia lui Andrei Radu nu se va rezolva. Poli îi plăteşte jucătorului adus tot vara trecută, pe care Rednic nu-l mai doreşte, minimum 3 000 de euro pe lună. Dacă CFR nu acceptă „repatriere” a fotbalistului înaintea expirării împrumutului, iulie 2020, Iaşi va mai da aiurea încă circa 23 000 de euro, incluzând taxele. Trăgând linie, erorile campaniei nereuşite costă nu numai sportiv, ci şi financiar, foarte mult. Cu tot cu chirii şi alte cheltuieli legate de jucătorii nedoriţi, suma aruncată pe geam se poate situa pe la 150 000 de euro!

O altă plecare dorită de la Politehnica este cea a lui Francisc Cristea. Fotbalistul a fost taxat de Rednic ieri: “El are nevoie să joace acum. E talentat, dar la noi nu are loc. I-am găsit echipă bună, care se bate la promovare în Liga a II-a (n.r. – Aerostar Bacău), cu un salariu mai mare ca la noi, a refuzat. A spus că merge la Chiajna, nu s-a întâmplat acest lucru. Va juca la juniori, unde a făcut numai prostioare”.

Şeful băncii tehnice ieşene s-a referit şi la ultimele sosiri. “L-am luat împrumut pe tânărul Fomba Bourama, de la Ceahlăul, cu opţiune de cumpărare. E o sumă infimă. De aceea, am renunţat la olandezul pe care-l adusesem. Sâmbătă îl aşteptăm pe Habib Habibou. Îl cunosc, am încredere în el. Ne-am înţeles, sper să nu fie probleme, să oficializăm contractul” a declarat Rednic. “Suma infimă” a jucătorului adus din Liga a III-a este de peste 50 000 de euro, nemţenii cerând iniţial 75 000 de euro!

Dacă trecerea lui Habibou la Poli va fi oficializată, Politehnica va avea în lot nu mai puţin de opt jucători de 30 de ani sau mai mult! Rednic nu este însă îngrijorat de acest lucru, nici de faptul că Habibou e pe o puternică pantă descendentă. Masivul vârf (1,92 metri), cunoscut în România pentru cele opt meciuri jucate la FCSB în 2008, a căzut puternic în ultima perioadă. După ce jucase în tinereţe la Charleroi, Waregem, Leeds United, Waregem ori Rennes, atacantul în vârstă de 33 de ani şi-a găsit greu echipe în ultimii ani. Din vara lui 2017 a evoluat la formaţii modeste, Qatar SC, Maccabi Petah Tikva şi Lokeren (liga a doua beligană), marcând câte un singur gol pentru fiecare din cele trei grupări amintite. Măcinat şi de accidentări, la Lokeren a fost doar de două ori titular, iar la Qatar şi Maccabi – de şase ori.

Reamintim, Rednic a mai adus în iarnă doi atacanţi, Luckassen şi Omoh, ambii fără joc din primăvara, respectiv vara lui 2019.

Papură: „Nu suntem favoriţi”

Tehnicianul echipei Universitatea Craiova, Corneliu Papură, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că meciul cu Poli Iaşi va fi unul foarte dificil, el menţionând că formaţia sa nu este favorită. “Ne aşteaptă un meci dificil, echipa adversă vine după două înfrângeri. Nu cred că vreo echipă este favorită. Trebuie să fim concentraţi, să intrăm cu aceeaşi atitudine pe care am avut-o în meciurile pe care le-am jucat. Este un meci complicat, cu o echipă care are mari probleme dacă nu câştigă. Pentru ei orice punct este important. Sperăm că vom reuşi să facem un meci bun şi să câştigăm. Ne aflăm pe un drum bun, după două victorii. Nu consider absolut deloc că pornim ca favoriţi, consider că va fi un meci foarte, foarte greu. E genul de meciuri în care dacă te consideri superior eşti într-o mare eroare. Le cer tocmai de aceea jucătorilor să fie concentraţi şi să avem atitudine în teren”, a spus Papură, care a precizat că speră ca arbitrajul să nu influenţeze sub nicio formă deznodământul meciului.

Comentarii