Concursul pentru clasa a V-a şi distanţarea pun în dificultate şcolile ieşene foarte solicitate

Sălile acestora nu ajung pentru toţi cei înscrişi, acestea fiind nevoite să apeleze la soluţii de avarie. Care sunt acestea?

luni, 22 iunie 2020, 01:50
3 MIN
 Concursul pentru clasa a V-a şi distanţarea pun în dificultate şcolile ieşene foarte solicitate

Şcolile ieşene care organizează testări pentru admiterea în clasa a V-a sunt puse în dificultate de numărul mari de cereri de înscriere pe care le-au primit. Astfel, deşi data la care vor fi susţinute aceste testări este aceeaşi, 27 iunie, părinţii au ales să îşi înscrie copiii la două, trei sau chiar la multe licee sau colegii. 

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar confirmă că, deşi au recomandat părinţilor să îşi înscrie copiii la o singură unitate, aceştia au avut dreptul să realizeze înscrieri multiple. În ceea ce priveşte modalitatea de rezolvare a acestei probleme, ISJ menţionează că şcolile sunt cele care trebuie să găsească cel mai potrivit mod de a gestiona problema, una fără precedent din cauza distanţării în sălile de concurs. În plus, dacă în anii anteriori elevii puteau susţine aceste testări la mai multe unităţi şcolare, la date diferite, iar apoi să se hotărască unde vor urma clasa a V-a, în acest an, toate testările fiind simultan, ei vor putea susţine testarea doar la un singur colegiu sau liceu.

O altă problemă este faptul că şcolile ar trebui să pregătească un număr mare de săli având în vedere condiţiile de distanţare socială, dar şi supraveghetori pentru fiecare sală. În acest moment unităţile şcolare încă nu au găsit o rezolvare, dar directorii iau în calcul fie contactarea fiecărui părinte în parte pentru a confirma participarea la testare, fie compararea listelor de la fiecare unitate şcolară şi contactarea părinţilor care au realizat cereri multiple. „Deocamdată avem ca prioritate Evaluarea Naţională şi, având în vedere că înscrierile s-au terminat recent, încă nu ne-am ocupat de aceste testări. Avem însă în plan să organizăm o întâlnire a directorilor unităţilor aflate în această situaţie şi să găsim împreună cea mai bună rezolvare“, declara săptămâna trecută prof. Elena Calistru, directorul Colegiului Naţional. Prof. Mihaela Gotcu, directorul Colegiului „Emil Racoviţă“, ne declara, de asemenea, că, într-adevăr, cea mai bună soluţie este contactarea părinţilor care au depus cerere de înscriere pentru a reconfirma participarea la testare.

„Deocamdată va trebui luată o hotărâre în acest sens în Consiliul de Administraţie, dar ar putea fi o soluţie contactarea părinţilor, şi să îi rugăm să reconfirme participarea la testare. Vom face apel la înţelegerea lor, pentru că prioritatea nostră este sănătatea elevilor“, a subliniat directorul. Astfel, practic, în lipsa unei reconfirmări din partea părinţilor şi potrivit condiţiilor impuse de lege pentru protejarea împotriva Covid-19, fiecare şcoală ar trebui să pregătească câteva zeci de săli, chiar dacă în realite se vor prezenta la testare mult mai puţini elevi. La Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“, unde sunt depuse cele mai multe cereri, 417, directorul unităţii ar trebui să ceară săli suplimentare de la şcolile învecinate.

„Deocamndată suntem concentraţi pe Evaluarea Naţională, însă am luat în calcul să solicităm câteva săli de la şcolile învecinate. Ne onorează că părinţii au depus cereri într-un număr atât de mare şi vom încerca să derulăm testarea în cele mai bune condiţii“, spune prof. Gheorghiţă Nistor, directorul Liceului „Alecsandri“, care a menţionat că se aşteaptă totuşi ca în perioada următoare o parte dintre părinţi să retragă cererile.

Comentarii