Condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare pentru infracțiuni rutiere. Avea un cazier impresionant

marți, 23 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare pentru infracțiuni rutiere. Avea un cazier impresionant

De pe strada Justiției din Târgu Frumos, un șofer a ajuns direct după gratii. Lungul șir al infracțiunilor menționate în cazierul lui Neculai Dinu, ca și nonșalanța cu care a condus băut, fără permis, o mașină fără RCA și ITP, i-au convins pe judecători că locul său e în închisoare.

În seara zilei de 21 octombrie 2022, aproape de ora 23.00, o patrulă a poliției din Târgu Frumos a oprit pe strada Justiției din localitate un Fiat Punto, la volanul căruia se afla Dinu. Acesta nu figura în evidențe ca fiind posesor al unui permis de conducere, el recunoscând de altfel că nu deține un astfel de document. Bărbatul emana halenă alcoolică, așa că a fost testat cu aparatul Dräger, care a indicat o concentrație a alcoolului de 0,88‰ în aerul expirat. El a acceptat inițial recoltarea de probe biologice, dar când a văzut la spital că procedura implică o înțepătură, a refuzat. A motivat că ar fi „alergic” la ace, întrucât în trecut se tatuase și se umflase din cauza înțepăturilor. Automobilul pe care îl conducea îi aparținea, fiind cumpărat de la un localnic, dar fără vreun contract în formă scrisă și fără să fi cerut înmatricularea pe numele său. În plus, autoturismul nu avea nici asigurare de răspundere civilă valabilă, iar inspecția tehnică periodică expirase.

În fața polițiștilor, Dinu a spus că băuse în seara respectivă un litru de bere, acasă. Apoi, îl văzuse pe un vecin și i-a propus să se plimbe împreună prin oraș cu autoturismul. Merseseră la un unchi al lui Dinu, unde șoferul mai băuse o bere, apoi și-au continuat excursia. Erau în plină plimbare, când fuseseră opriți de polițiști.

Palmaresul infracțional al lui Dinu a fost de natură să-i impresioneze pe magistrații Judecătoriei Pașcani. El primise o condamnare la 8 ani de închisoare pentru tâlhărie calificată și o alta, la 5 ani de detenție, pentru aceeași faptă. Fusese liberat condiționat în decembrie 2018, cu un rest de pedeapsă de executat de 734 de zile. Înaintea acestora, suferise alte condamnări pentru furt, tâlhărie, lovire sau alte violențe și act sexual cu un minor. „Comportamentul inculpatului denotă o lipsă totală de înţelegere a pericolului pe care l-a creat acceptând, ca normalitate, ca, fără a deţine permis de conducere, să consume alcool şi apoi să conducă autovehicule. Inculpatul nu a avut practic nici o urgenţă şi nici un motiv care să justifice în vreun fel încălcarea normelor sociale. A desconsiderat o multitudine de norme legale punând în pericol grav siguranţa rutieră. De altfel, clemența oferită de organele judiciare (în sensul liberării condiţionate) nu a produs niciun efect cu privire la inculpat, acesta reiterându-și comportamentul infracțional. Aceste împrejurări indică determinarea și perseverența infracţională a inculpatului şi lipsa oricărei reţineri în săvârşirea de fapte penale”, au reținut judecătorii.

Aceștia au ținut cont de faptul că Dinu își recunoscuse vina, fapt ce ducea la reducerea cu o treime a limitelor pedepsei. Ei au subliniat însă că pedeapsa nu va putea fi executată decât în regim de detenție. Dinu a fost condamnat pentru conducere fără permis și refuz de prelevare a probelor biologice la câte un an și 7 luni de închisoare. Luând în considerare și condamnările anterioare, ca și restul de pedeapsă neexecutat în urma liberării condiționate, pedeapsa rezultantă a fost de 2 ani, 6 luni și 734 de zile de închisoare. Pronunțată vineri, sentința Judecătoriei Pașcani poate fi contestată cu apel. 

Comentarii