Condamnat la închisoare pentru că spărsese geamul unui tramvai, un ieșean a fost iertat până la urmă de magistrații Curții de Apel

vineri, 10 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Condamnat la închisoare pentru că spărsese geamul unui tramvai, un ieșean a fost iertat până la urmă de magistrații Curții de Apel

Petru Moraru a ajuns în pragul închisorii dintr-un motiv stupid. Voia să ajungă în Dacia, dar s-a urcat într-un tramvai de pe traseul 9. Ajuns la Filarmonică, Moraru l-a întrebat pe vatman dacă merge în Dacia. I s-a răspuns că merge în Copou și că va trebui să coboare la stația următoare pentru a lua un tramvai de pe traseul 6. 

Cu puțin înainte de Piața Unirii, Moraru a devenit brusc agitat și a început să lovească cu pumnul și piciorul geamul ușii din mijloc, spărgându-l. Ieșeanul a fost trimis în judecată pentru distrugere, iar Compania de Transport Public a cerut despăgubiri de 2.000 de euro, reprezentând costul reparațiilor. Cum Moraru comisese noua faptă la doar două săptămâni după expirarea termenului de supraveghere pentru o condamnare precedentă, judecătorii au considerat că nu se îndreptase și l-au condamnat la un an de închisoare. Ei au respins însă pretențiile CTP, întrucât societatea nu prezentase un deviz clar.

Sentința a fost contestată de Moraru, acesta afirmând că în cei trei ani ai termenului de supraveghere respectase toate obligațiile impuse și nu comisese alte infracțiuni. Faptul ar fi trebuit interpretat favorabil lui. Ca și magistrații Judecătoriei, cei ai Curții de Apel au reținut starea de recidivă postexecutorie a lui Moraru. Totuși, ei au apreciat că Judecătoria nu argumentase suficient de ce optase pentru o pedeapsă cu închisoarea, câtă vreme exista și posibilitatea unei simple amenzi.

Magistrații instanței superioare au remarcat că Moraru nu avusese alte manifestări agresive în afara spargerii geamului, deci impactul asupra publicului fusese redus. De asemenea, el suferea de afecțiuni psihice pe fondul consumului de alcool. Judecătorii au considerat că aplicarea unei simple amenzi penale de 7.000 de lei, aferentă unui număr de 200 de zile-amendă este suficientă ca pedeapsă. CTP nu făcuse la rându-i apel, așa că pretențiile sale financiare nu au mai fost analizate. Decizia Curții de Apel este definitivă. 

Comentarii