Condamnată pentru 27 de achiziţii fictive: pagubă de milioane

miercuri, 08 decembrie 2021, 00:12
1 MIN
 Condamnată pentru 27 de achiziţii fictive: pagubă de milioane

Tribunalul a mai dat o sentinţă de condamnare la închisoare pentru fapte de evaziune fiscală. Dacă decizia va fi confirmată de Curtea de Apel, registrul unui penitenciar va mai consemna o intrare, iar statul încă o pagubă nerecuperată.

Ecaterina Stănescu a fost trimisă în judecată în iunie 2019, pentru evaziune fiscală în formă continuată. Ieşeanca este acuzată că în perioada 2012-2015 a înregistrat în contabilitatea firmei sale 27 de achiziţii fictive efectuate de la cinci societăţi comerciale. Expertiza financiar-contabilă efectuată în cauză a arătat că prin operaţiunile respective au fost micşorate ilegal obligaţiile de plată a TVA şi a impozitului pe profit către bugetul de stat, prejudiciul creat ridicându-se la 1,3 milioane lei. Audiată în calitate de suspect, Stănescu a refuzat să facă orice declaraţii şi nici nu a formulat obiecţiuni cu privire la raport. Aflată la prima abatere de la lege, tânăra afaceristă a fost condamnată de magistraţii Tribunalului la 4 ani şi 8 luni de închisoare, cu executarea pedepsei în regim de detenţie.

După eliberare, femeia nu va mai avea dreptul de a administra sau reprezenta vreo firmă timp de 5 ani. În speranţa recuperării prejudiciului, instanţa a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor prezente şi viitoare ale inculpatei, fiind trimise adrese către Oficiul de Cadastru şi Finanţele Locale pentru eventuala identificare a acestora. Sentinţa a fost contestată atât de inculpată, cât şi de procurori, cazul urmând să fie analizat de Curtea de Apel la începutul lunii februarie a anului viitor.

Comentarii