Conducea fără permis din 2012, fiind prins la volan de nenumărate ori: abia băgarea la puşcărie l-a liniştit

luni, 20 decembrie 2021, 02:53
3 MIN
 Conducea fără permis din 2012, fiind prins la volan de nenumărate ori: abia băgarea la puşcărie l-a liniştit

Un ieşean va ajunge după gratii după ce s-a încăpăţânat să conducă fără permis. A primit o condamnare cu executare, fără ca totuşi măcar să i se interzică pentru viitor dreptul de a conduce. Florin Prodan a fost prins după ce condusese în voia cea bună timp de 8 ani.

Lui Prodan i se suspendase permisul în 2012, pentru depăşirea vitezei legale. Nici nu a băgat în seamă sancţiunea, fiind reţinut ulterior după ce slujise ca şofer unor hoţi, la comiterea unor furturi pe timp de noapte. A fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru complicitate la furt calificat şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În plus, i-a fost anulat dreptul de a conduce. Ca şi sancţiunea poliţiei, şi sentinţa judecătorilor a trecut pe lângă Prodan ca apa pe gâscă, el continuând să conducă liniştit. Cu o zi înainte de Bobotează, în 2018, un cunoscut l-a rugat să-l conducă până în Tansa. Deşi nu mai avea permis, Prodan s-a urcat la volanul automobilului VW Passat al lui C.S., îndeplinindu-i rugămintea.

La întoarcerea din Tansa, autovehiculul a fost oprit însă, la numai 10 km de Iaşi, în Voroveşti. Interpelat de poliţişti, Prodan a spus că nu are permisul asupra sa, dar a prezentat o copie plastifiată după un permis de conducere bulgăresc, emis pe numele lui. Avea să se constate însă ulterior că Prodan nu figura în baza de date a autorităţilor bulgare, permisul fiind fals. După două luni, un alt cunoscut al lui Prodan, G.R., l-a rugat să-l ducă în Piatra Neamţ. S-a urcat la volanul Fordului Mondeo al lui G.R. şi a plecat la drum. La întoarcere, a fost oprit de poliţişti pentru că circula cu 94 km/h pe raza satului Leţcani. Din nou, a prezentat copia după permisul bulgăresc, spunând că a pierdut originalul într-un accident rutier din Cehia. Au fost făcute din nou verificări, autorităţile bulgare precizând iar că nu i-au eliberat niciun permis lui Prodan.

Codul numeric personal de pe permis aparţinea unui cetăţean bulgar. Urciorul a mers pentru ultima oară la apă în octombrie 2018. Pe lângă un echipaj al poliţiei rutiere aflat pe drumul european, în Valea Lupului, a zburat un Renault Mégane, care se îndrepta spre Iaşi cu 114 km/h. Maşina nu a oprit la semnalizarea poliţiştilor, aşa că aceştia au pornit în urmărirea lui. Au reuşit să-l oprească abia după ce automobilul trecuse de bariera BJATM, intrând pe strada Lupiţei. De această dată, Prodan nu a mai prezentat nici măcar copia plastifiată după permisul bulgăresc, afirmând însă că deţinea un permis românesc.

Evident, afirmaţia era falsă. În cele din urmă, în iunie anul trecut, Prodan a fost trimis în judecată din nou, pentru conducere fără pemis în formă continuată. „Se remarcă perseverenţa infracţională a inculpatului, conturându-se o specializare a acestuia în comiterea de infracţiuni contra patrimoniului şi siguranţei circulaţiei rutiere, aspecte ce susţin pericolul pe care îl generează prezenţa sa în comunitate, iar instanţa are în vedere că, în ciuda condamnărilor la mai multe pedepse cu închisoarea, acesta nu a înţeles să îşi corijeze comportamentul. De altfel, clemenţa oferită de organele judiciare, în sensul liberării condiţionate, nu a produs niciun efect cu privire la inculpat, acesta reiterând comportamentul infracţional”, au apreciat judecătorii. Magistraţii Judecătoriei l-au condamnat la un an şi jumătate de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Apelul declarat de Prodan a fost respins ca nefondat, sentinţa rămânând definitivă. 

Comentarii