Conducerea fără permis l-a băgat la închisoare într-un dosar de furt de lemne

luni, 02 mai 2022, 01:57
3 MIN
 Conducerea fără permis l-a băgat la închisoare într-un dosar de furt de lemne

Hoţii de lemne au dat lovitura nu în pădure, ci în sat. Doi săteni din Scobinţi au fost condamnaţi după ce au „dijmuit” din buştenii depozitaţi pe imaşul localității. Au plătit paguba, dar unul dintre ei tot a ajuns după gratii.

Imaşul satului Sticlăria începuse să fie folosit în august 2020 şi ca depozit de lemn de către Ocolul Silvic Hârlău, care deschisese în apropiere un punct de lucru. Faptul a atras atenţia şi a doi fraţi din sat, Ion şi Daniel-Andrei Muscă. În noaptea de 11/12 octombrie 2020, cei doi s-au deplasat la depozit pentru a fura din lemnele. Au făcut două drumuri, cărând 0,71 mc la domiciliul lui Ion Muscă şi 1,44 mc de lemn la fratele său. Furtul a fost sesizat după doar trei ore, când un lucrător al ocolului a venit la lucru. A anunţat poliţia, iar primul pas a fost verificarea gospodăriilor din sat, una câte una. Nu a durat mult până ce hoţii au fost descoperiţi. Şi-au recunoscut imediat fapta şi au achitat pe loc contravaloarea lemnelor furate.

Ancheta şi-a urmat însă cursul, cei doi fiind trimişi în judecată pentru furt calificat. Conform legii, această faptă se pedepseşte cu închisoarea pe un termen cuprins între 1 şi 5 ani. Recunoaşterea faptei atrage reducerea cu o treime a pedepsei. Magistraţii Judecătoriei s-au orientat spre o pedeapsă apropiată de minimul de 9 luni permis, dar ceva mai mare.

„Instanţa nu poate omite frecvenţa cu care se săvârşesc faptele de furt, în special cele de material lemnos, acestea aducând atingere nu doar patrimoniului, dar şi mediului, creşterii şi dezvoltării controlate a pădurilor, provocând astfel un real pericol pentru societate”, şi-au justificat magistraţii decizia de a-i condamna pe cei doi fraţi la câte un an de închisoare.

Pentru Ion Muscă, executarea pedepsei a fost suspendată. Nu la fel s-a întâmplat însă cu fratele său. Acesta fusese condamnat în martie 2019 la 10 luni de închisoare, cu suspendare, pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului şi fără permis. Furtul de lemne fusese comis în perioada de 2 ani şi 10 luni care fusese stabilită ca termen de supraveghere. Ca urmare, suspendarea pedepsei a fost revocată, iar prima pedeapsă a fost adăugată la a doua. Daniel-Andrei Muscă a fost condamnat la 1 an şi 10 luni de închisoare, cu executarea pedepsei în regim de detenţie.

Sentinţa Judecătoriei Hârlău a fost atacată de acesta în faţa Curţii de Apel, inculpatul cerând reducerea pedepsei. El a invocat şi faptul că are trei copii în întreţinere, prin condamnarea sa la închisoare aceştia urmând să rămână fără niciun mijloc de subzistenţă. Argumentele sale nu i-au înduplecat însă pe magistraţi.

„Deşi este adevărat că inculpatul pare că încearcă adoptarea unui comportament legal, găsindu-şi un loc de muncă pentru întreţinerea familiei sale şi, în special, a copiilor minori, instanţa de apel nu poate deroga de la regimul obligatoriu al revocării suspendării condiţionate a executării pedepsei, cuantumul pedepsei cumulate şi modalitatea de executare a acesteia stabilită de instanţa de fond urmând a fi menţinute”, au decis magistraţii Curţii de Apel.

Comentarii