Conflict între familii: un minor și-a lovit adversarul cu toporul pe stradă. Nu a lipsit mult să nu-l decapiteze

sâmbătă, 20 ianuarie 2024, 02:50
6 MIN
 Conflict între familii: un minor și-a lovit adversarul cu toporul pe stradă. Nu a lipsit mult să nu-l decapiteze

Un ieșean era să sfârșească decapitat în plină stradă, pe fondul unui conflict fără miză. A avut zile, iar cei doi agresori vor ajunge după gratii. A fost condamnată și mama acestora, care s-a făcut luntre și punte să-i scape basma curată. Suprinzător, cel care mânuise toporul cu intenția de a-și ucide adversarul era minor.

Cele două familii aflate în conflict își aveau proprietățile învecinate, în satul Chicerea din comuna nemțeană Stănița, în zona de pădure de la limita cu județul Iași. Relațiile erau tensionate, întrucât membrii familiei V. obișnuiau să folosească o scurtătură ce trecea prin livada familiei Bîrsan. De aici scandaluri și o bătaie care se soldase cu un dosar trimis în instanță de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal pentru o tentativă la omor. Departe de a calma spiritele, acțiunea în instanță care îl viza pe unul dintre membrii familiei Bîrsan a încins și mai mult spiritele.

Situația a explodat pe 30 martie 2019, când trei dintre frații Bîrsan, însoțiți de unchiul lor, au mers la un magazin din satul Buzdug, din Dagîța. Aici, între unul dintre ei și un localnic a izbucnit un conflict verbal. În același timp, ghinionul a făcut ca Marian V. să iasă dintr-o curte și să se îndrepte spre magazin, probabil fără să aibă habar de conflictul aflat în desfășurare. Văzându-l, frații Bîrsan și-au adus aminte de dosarul aflat în instanță și au luat decizia de a-l ataca. Viorel Bîrsan (19 ani) a luat din portiera mașinii un spray iritant-lacrimogen, iar fratele său, Dumitru, pe atunci în vârstă de doar 17 ani, a luat toporul care se afla lângă scaunul din dreapta-față.

Astfel înarmați, cei doi s-au îndreptat spre Marian V. care se apropia de magazin. Viorel Bîrsan i-a golit în față tubul de spray, orbindu-l. Norul de spray i-a afectat pe toți cei din zonă, inclusiv pe cei aflați în magazin. Confuz, Marian V. a început să-și frece ochii, în timp ce Dumitru Bîrsan se apropia din spatele său. Când Marian V. și-a aplecat capul, Bîrsan a ridicat toporul și a lovit, ochind gâtul adversarului. Acesta a căzut în genunchi, apoi în față, sângerând puternic. S-a produs panică, lumea învălmășindu-se, unii pentru a fugi, alții pentru a vedea de aproape ce se întâmplă. Profitând de confuzia provocată, frații Bîrsan au urcat în mașină și au demarat în trombă. În urma lor, martorii sunau la 112.

Marian V. a avut zile. Toporul îi provocase o rană în zona cefei, dar fie lama nu era suficient de ascuțită, fie lovitura nu fusese suficient de puternică. Viața nu-i fusese pusă în pericol, iar operația efectuată la Iași a rezolvat problema din punct de vedere medical. A avut nevoie de ceva mai mult de o săptămână pentru a-și reveni.

Cercetările penale s-au desfășurat cu cei doi frați în libertate, sub control judiciar. În cursul lor, a fost audiată ca martor și D.M.M., care asistase la scenă. Suspectând-o pe aceasta că filmase mașina în care se aflau agresorii și că depusese mărturie împotriva acestora, mama fraților Bîrsan a luat-o la ochi. A sunat-o pentru a-i cere socoteală cu privire la cele declarate anchetatorilor și a o amenința, i-a sunat pe socrii femeii, acuzând-o pe ea și pe fetele acesteia de comportament indecent. La un moment dat, i-a blocat drumul cu un faeton cu fân, femeia trebuind să apeleze la poliție pentru a putea trece mai departe. În alte rânduri, i-au blocat drumul de acces spre casă cu scutere sau lemne.

Într-o zi, Ileana Bîrsan a sunat-o pe D.M.M. de peste 30 de ori, pentru a o amenința. Două dintre convorbiri au fost înregistrate de femeie și depuse la dosar. „În cele doua convorbiri, care totalizează aproximativ 9 minute, inculpata Bîrsan Ileana, folosind un limbaj deosebit de vulgar, injurios şi agresiv la adresa persoanei vătămate, îi cere acesteia socoteală de faptul că face sesizări la poliţie împotriva fiilor săi, că a dat declaraţii cu privire la ce a văzut în legătură cu agresiunea suferită de V. Marian. Inculpata îi pune în vedere persoanei vătămate că dacă fiii săi vor păţi ceva, se va răzbuna, îi adresează acesteia injurii şi proferează ameninţări inclusiv în ce priveşte siguranţa şi reputaţia copiilor persoanei vătămate şi a familiei sale”, au consemnat procurorii în rechizitoriu.

În spatele formulării seci a procurorilor se afla un limbaj deosebit de colorat. „Tu nu îmi f… copiii mei! Eu când îți spun, nu îi filmezi, nu ai treabă cu copiii mei. Nu, nimic! Te-ai pus martoră împotriva lor?? Nu îi filma. Eu te f…, eu îți arăt, cum se f… două curve de ale tale care sunt gravide la școală. Eu îți arăt cum te f… Eu am mașinile mele, vin oameni și le dau… mă dai tu în primire lui B. (șeful de post din Stănița, n.r.). Te-ai pus martor împotriva la copiii mei, mâncați-aș ochii. Dumnezeii mă-tii… diseară îți sparg capul!!! Îți sparg capul…”

Zelul depus în apărarea fiilor săi au inclus-o în doar și pe Ileana Bîrsan, aceasta fiind acuzată de influențarea declarațiilor și amenințare. Cei doi tineri au fost judecați pentru tentativă la omor și tulburarea ordinii publice. Pe parcursul procesului, apărarea a solicitat schimbarea încadrării juridice în „lovire sau alte violențe”, invocând faptul că Marian V. nu fusese rănit grav. De asemenea, avocatul a insistat asupra faptului că Viorel Bîrsan nu fusese implicat direct, folosirea spray-ului neputând fi considerată a fi tentativă la omor. Solicitarea a fost respinsă de judecători, care au apreciat că fusese vorba de un atac conjugat, cei doi frați susținându-se unul pe celălalt în cadrul aceleiași acțiuni, finalizate prin încercarea de a-l ucide pe Marian V. Doar norocul făcuse ca acesta să scape cu viață.

În primă instanță, Tribunalul l-a condamnat pe Viorel Bîrsan la 5 ani și 6 luni de închisoare. Tânărul nu se afla însă la prima condamnare. Prin contopirea pedepselor a rezultat o condamnare finală la 7 ani și 5 luni de detenție. În privința lui Dumitru Bîrsan, judecătorii au dispus internarea sa într-un centru de detenție pentru minori timp de 4 ani și 6 luni. Mama celor doi a fost condamnată la un an și 9 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Sentința a fost contestată atât de inculpați, cât și de părțile civile. Curtea de Apel s-a pronunțat joi, majorând pedeapsa aplicată lui Dumitru Bîrsan la 5 ani de internare într-un centru de detenție. Marian V. urmează să primească daune morale în valoare de 40.000 lei, iar D.M.M., de 10.000 lei.

Comentarii