Consulul onorific al Madagascarului a căzut victima unui hoț ieșean din buzunare

vineri, 28 iulie 2023, 01:50
2 MIN
 Consulul onorific al Madagascarului a căzut victima unui hoț ieșean din buzunare

Consulul onorific al Madagascarului a căzut victima unui hoț ieșean din buzunare. Acesta a reușit să-i fure din buzunar un telefon în valoare de 8.000 de lei. Victima și-a primit aparatul înapoi, dar hoțul nu a scăpat de pedeapsă.

Membru în mai multe asociații francofone și consul onorific al republicii Madagascar, Romain René Marco Schall-Schwertz se afla în după-amiaza zilei de 2 mai 2020 într-un magazin Profi, pentru a-i face niște cumpărături mamei sale. Pe telefon avea lista de cumpărături, consultând-o când și când. Gestul a fost observat de Codrin Lițcăneanu, aflat și el în magazin, alături de o fată, B.F.S. Pe când consulul se afla la raionul lactate, Lițcăneanu și fata au provocat o diversiune. Sub pretexul că vor să ia produse din același frigider, l-au înghesuit și Schall-Schwertz și l-au buzunărit fără ca acesta să-și dea seama. Hoții au părăsit apoi magazinul, fără a cumpăra nimic. Victima și-a dat seama peste câteva minute că rămăsese fără telefonul său iPhone XS Max, în valoare de aproximativ 8.000 de lei.

Polițiștii i-au identificat rapid pe hoți, mai ales că Lițcăneanu purta pe gambă un tatuaj vizibil semnificând un bărbat care ține de mână un copil și o mână de adult ce ține palma unui copil. La două zile după furt, pe când hoții încă nu fuseseră reținuți, Schall-Scwertz a fost abordat în parcarea blocului unde locuia mama sa de un copil de 7-8 ani. Acesta l-a întrebat dacă el este „domnul cu telefonul”, i-a înapoiat telefonul furat și a fugit printre blocuri.

După reținerea celor doi hoți, aceștia au fost trimiși în judecată în fața Judecătoriei ieșene. Victima nu s-a constituit parte civilă, explicând că nu are alte pretenții după recuperarea telefonului. În vârstă de 20 de ani, Lițcăneanu era deja un vechi cunoscut al polițiștilor, fiind arestat de mai multe ori pentru furt și furt calificat, începând din 2016. Mai fusese condamnat și în străinătate, pentru falsificarea de instrumente de plată bancare. De la ultima condamnare executată însă, trecuse termenul legal de reabilitare, așa că hoțul a fost condamnat la doar un an de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. „Instanţa apreciază că trimiterea lui, din nou, în mediul carceral, nu este necesară, fiind suficientă supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată. O reintroducere în mediul carceral, după ce inculpatul a făcut eforturi pentru a se reintegra în societate, ar face şi mai dificilă reinserţia acestuia după ce va executa 1 an închisoare, mai ales în contextul actual al crizei economice”, au explicat judecătorii. Sentința nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel. 

Comentarii