Contract de milioane de euro la nivel naţional pentru ca universităţile să aibă acces la ultimele noutăţi în cercetare

vineri, 12 iunie 2020, 01:52
2 MIN
 Contract de milioane de euro la nivel naţional pentru ca universităţile să aibă acces la ultimele noutăţi în cercetare

Universităţile şi institutele de cercetare din Iaşi vor beneficia şi anul acesta de acces la bazele de date internaţionale prin intermediul organizaţiei ANELIS PLUS, cu finanţare suportată de majoritar de la bugetul de stat, după ce se va finaliza achiziţia publică în valoare de circa 41 milioane de lei.

 Achiziţia poartă numele – „Servicii de acces electronic la baze de date şi publicaţii ştiinţifice şi furnizare de arhive de curente pentru susţinerea şi promovarea sistemului de cercetare şi educaţie din România”, iar beneficiarul este o asociaţie cu sediul la Iaşi – ANELIS PLUS – Acces Naţional Electronic la Literatura Ştiinţifică şi de Cercetare. În anii trecuţi au existat şi perioade de sincope, în care cercetarea în România s-a făcut practic dintr-un reflex, pentru că între cele două contracte semnate a existat o perioadă de pauză în care s-a pierdut accesul la cele mai importante noutăţi publicate în aceste baze de date. Acum însă contractul este unul cadru, multianual, şi continuă în paralel cu achiziţiile propriu-zise.

Cu accesul cercetătorilor şi al cadrelor didactice prin intermediul acestei platforme se economisesc milioane de euro pe care institutele de cercetare, bibliotecile naţionale şi universităţile nu le-ar avea la dispoziţie. „A fost acea sincopă în trecut, dar acum vorbim de un contract multianual pe acord cadru, se plăteşte şi totul merge în continuare. Efortul financiar ar fi foarte mare pentru fiecare universitate în parte, imposibil de susţinut dacă nu ar fi acest proiect”, a declarat prof.dr. Ionel Mangalagiu, prorector responsabil cu activitatea de cercetare la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Prin acest contract se obţine acces la cele mai cunoscute baze de date şi platforme de reviste la nivel internaţional, precum: Science Direct, SpringerLink Journals, Clarivate Analytics, ProQuest Central, Scopus, Ebsco sau Nature. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii