Corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, în schimb de experienţă în Grecia

duminică, 12 noiembrie 2023, 22:16
2 MIN
 Corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, în schimb de experienţă în Grecia

Corul „Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi a efectuat la finalul lunii octombrie un schimb de experienţă în Grecia, prin vizite la şcoli de muzică şi concerte împreună cu diverse grupuri psaltice.

 

Grupul din Iaşi a concertat în seara de 23 octombrie în Catedrala Mitropolitană „Sf. Grigorie Palama” din Salonic, alături de alte coruri precum: Corul feminin al Uniunii Elene pentru Educaţie Muzicală „Sfânta Anisia”, Corul psaltic „Thessalonikis Imnodoi”, dirijat de Ioannis Liakos, profesor asistent la Universitatea „Aristotel” şi protopsalt al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Grigorie Palama” din Tesalonic.

 

Activităţile grupului psaltic în Grecia

 

Membrii grupului au vizitat biserici şi mănăstiri din Salonic. De asemenea, au susţinut la Casa de cultură din Siatista, în prezenţa Mitropolitului Atanasios, dar şi a oficialităţilor oraşului, un Concert de muzică psaltică.

„În final, îi felicităm pe membrii corului Psaltic Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi, condus de Matei Teodor Doroşincă şi pe membrii celorlalte coruri psaltice din Grecia, alături de care au concertat studenţii români şi le dorim multe succese, puteri sporite şi har bogat în interpretarea acestor cântări dumnezeieşti”, a menţionat pr. Liviu Petcu, Asistent Cercetător ştiinţific al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pe pagina de Facebook. Ulterior, a fost vizitată Facultatea de Teologie şi Academia de Muzică din cadrul Universităţii Aristotel din Salonic.

În ultima zi din schimbul de experienţă, Corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a participat la slujba de Liturghie din Catedrala Mitropolitană din Siatista. După aceasta, tinerii au vizitat Liceul de Muzică din Siatista, precum şi biserici şi mănăstiri vechi din zonă.

Evenimentul s-a aflat sub egida Anului comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti (psalţi), în Patriarhia Română.

Comentarii