Covid la Iaşi – Scade presiunea pe spitale, dar tot nu avem locuri libere la ATI

joi, 11 noiembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Covid la Iaşi – Scade presiunea pe spitale, dar tot nu avem locuri libere la ATI

În ciuda scăderii numărului de cazuri la nivel generalizat în România, Iaşul se păstrează în continuare în poziţiile fruntaşe la nivel naţional dacă analizăm numărul de noi infectări. 

La raportarea de ieri a Direcţiei de Sănătate Publică, pentru ultimele 24 de ore au fost identificate 225 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă, ajungând ca pe teritoriul judeţului să fie identificate aproape 70.000 de cazuri de infectare cu COVID-19 de la debutul pandemiei. 12 persoane au murit în ultimele 24 de ore, ducând numărul total de decese ca urmare a consecinţelor infectării cu SARS-CoV-2 la 1.690.

Dacă numărul de cazuri se menţine pe un platou ridicat, campania de vaccinare scade vizibil, de la o zi la alta. În raportarea de ieri a DSP se menţiona că pe 9 noiembrie au fost administrate vaccinuri anti-COVID-19 la 2.412 persoane, dintre care 1.034 au primit prima doză şi 727 au fost la rapel, iar 651 au primit doza booster. În paralel, alte 577 de doze de Johnson&Johnson au fost administrate, acest vaccin asigurând o protecţie suficient de mare după o singură doză. Medicii din Iaşi spun că scăderea numărului de cazuri nu se vede decât foarte puţin în unităţile medicale de profil. Cea mai mare schimbare este cea că a scăzut timpul de aşteptare pentru ocuparea unui pat cu oxigen sau ATI, însă acestea sunt în continuare pline.

Pacienţii vin târziu, spun medicii, cu forme medii spre grave, iar astfel sunt puţine tratamente ce le pot fi administrate pentru a le stopa agravarea bolii. „Există doar o uşoară scădere a presiunii pe unităţile medicale, cred că cel mai corect se vede dacă ne uităm la faptul că în curtea spitalului nu mai stau zilnic ambulanţe cu pacienţi pentru care nu se găseşte loc. Mai avem şi zile în care ambulanţele aşteaptă, dar nu mai este coadă continuu”, a declarat prof.dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Conform datelor DSP, ieri nu era niciun pat ATI liber la spitalele din judeţ. În total, în spitalele COVID sau suport-COVID, erau internaţi 709 pacienţi cu forme medii sau severe, dintre care 113 pe paturi din secţiile de terapie intensivă. 

 

 

Comentarii