COVID19 – Noi recorduri la Iași. De ieri, incidenţa de scenariu roşu și în judeţ

joi, 19 noiembrie 2020, 02:50
3 MIN
 COVID19 – Noi recorduri la Iași. De ieri, incidenţa de scenariu roşu și în judeţ

Număr record de noi cazuri pozitive, ieri, la Iaşi. 437 de ieşeni au fost diagnosticaţi cu infecţia cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, Iaşul urcând din nou pe podimul nedorit al judeţelor, după Constanţa şi Cluj, fiecare cu câte 500 de noi cazuri. În acelaşi timp, judeţul nostru a ajuns la o incidenţă de 3,24 la mia de locuitori, iar la nivel de municipiu, ieri, rata de infectări era de fix 5 la mia de locuitori. În continuare, oraşele Hârlău şi Podu Iloaiei au, teoretic, zero infectaţi în ultimele 14 zile, oraşul Târgu Frumos având o incidenţă de 1,72 la mia de locuitori.

Focarul de la Pavilionul 7 al Spitalului de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" se extinde. Ieri, DSP Iaşi a raportat alte şapte cazuri pozitive în rândul cadrelor medicale. De data aceasta este vorba de secţia I, după ce în urmă cu o zi fuseseră confirmate 10 cadre medicale la secţia III, acelaşi pavilion. "Este vorba despre un focar COVID 19 de zece persoane la o secţie şi altul de şapte pe altă secţie, toate în acelaşi pavilion. Ca urmare, am restrâns activitatatea în ceea ce priveşte pacienţii care sunt confirmaţi şi nu au nevoie de administrare de oxigen. I-am orientat spre spitalele suport şi spre Spitalul Modular de la Leţcani, astfel încât , pe perioada celor două săptămâni, să avem un număr de pacienţi în pavilionul respectiv pe care să-i putem îngriji corespunzător", a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ.

Un alt focar major a fost înregistrat la societatea comercială Siorom S.R.L , unde 61 de angajaţi au fost depistaţi pozitiv la testare. Firma se ocupă cu fabricarea de uniforme şi echipamente de protecţie pentru diverse sectoare de activitate şi are 362 de angajaţi. Toţi angajaţii cu infecţia cu noul coronavirus au fost izolaţi la domiciliu şi s-a dispus dezinfecţia spaţiilor.

În contextul pandemiei, ieri, Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat schimbarea definiţiei de caz. Astfel cazul suspect este orice persoană cu debut brusc de febră şi tuse sau orice persoană cu debut brusc al oricăror trei sau mai multe dintre următoarele semne şi simptome: febră, tuse, astenie, cefalee, mialgii, dureri în gât, coriză, dispnee, anorexie / greţuri / vărsături, diaree, status mental alterat, debut recent de anosmie (pierderea mirosului) sau ageuzie (pierderea gustului) în absenţa unei cauze identificate SAU Orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie sau orice persoana cu infecţie respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră şi tuse şi dificultate în respiraţie (scurtarea respiraţiei) şi care necesită spitalizare peste noapte). Pentru copiii cu vârsta până la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentaţia, se poate suspecta infecţia cu SARS-CoV-2, mai spune INSP.

Un caz probabil se consideră al unui pacient care pe lângă faptul că întruneşte criteriile clinice de mai sus este contact al unui caz confirmat sau are legătură epidemiologică cu un focar cu cel puţin un caz confirmat. De asemenea, un caz probabil mai poate fi un caz suspect cu imagine pulmonară sugestivă pentru COVID-19. De asemenea, mai precizează INSP, un caz probabil poate fi un adult decedat fără o cauză explicabilă, cu insuficienţă respiratorie care a precedat decesul şi care a fost în contact cu un caz confirmat sau care a avut legătură epidemiologică cu un focar cu cel puţin un caz confirmat.

Comentarii