Crimă conjugală: fost poliţist, condamnat la 15 ani de puşcărie pentru o grozăvie înfiorătoare. Totul a pornit de la spălatul vaselor

joi, 22 decembrie 2022, 02:50
5 MIN
 Crimă conjugală: fost poliţist, condamnat la 15 ani de puşcărie pentru o grozăvie înfiorătoare. Totul a pornit de la spălatul vaselor

Un fost poliţist de frontieră şi-a ucis în bătaie fosta soţie. El a fost condamnat luni, în primă instanţă, la 15 ani de închisoare. Pedeapsa a fost relativ uşoară în comparaţie cu prevederile Codului Penal. Dacă sentinţa va fi confirmată de Curtea de Apel, ea va reprezenta punctul final al unei drame care a şocat opinia publică ieşeană anul trecut.

Iorgu Acsinte a lucrat în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Ţuţora până în 2017, când s-a pensionat. Avea doi copii, ambii angajaţi în cadrul Poliţiei de Frontieră. Familia locuia în Prisăcani, unde soţia lui Acsinte se ocupa cu creştera animalelor. În 2010, chiar obţinuse finanţare euopeană în cadurl unui proiect privind înfiinţarea unei microferme cu vaci de lapte şi scroafe cu purcei. După pensionarea soţului, femeia a început să-şi schimbe comportamentul, suferind de o depresie accentuată de consumul de alcool, ceea ce a făcut ca relaţiile dintre soţi să se deterioreze. Femeia s-a internat în 2018 şi a urmat şedinţe de consiliere, fără prea multe rezultate, dat fiind consumul frecvent de alcool. În cele din urmă, Acsinte a cerut divorţul, căsătoria fiind desfăcută la sfârşitul lui 2019. Cei doi foşti soţi au continuat totuşi să locuiască împreună, chiar dacă bărbatul începuse o relaţie afectivă cu o ieşeancă la care începuse să locuiască periodic.

Relaţiile cu fosta soţie erau fluctuante, alternând perioade „normale” cu episoade conflictuale, în care cei doi se reclamau reciproc pentru violenţe domestice. Treptat, şi copiii au început să se distanţeze de mamă, pe fondul consumului de alcool al acesteia. În iulie anul trecut, după o petrecere organizată cu ocazia zilei de naştere a lui Acsinte, în timpul căreia fosta soţie exagerase din nou cu alcoolul, bărbatul a luat decizia de a se despărţi definitiv de ea. A început să reamenajeze casa părinţilor săi decedaţi, situată tot în Prisăcani, intenţionând să se mute acolo fără a lăsa complet fără control gospodăria pe care o avea cu fosta soţie. Pe 14 august, se afla în casa comună, pentru a confecţiona o cuşcă pentru unul dintre câini şi nişte porţi de acces ce urma să le instaleze la casa părintească. Acsinte s-a hotărât să rămână acolo peste noapte, mai ales că iubita sa era plecată la Târgu Frumos. De altfel, băuse pe timpul lucrului.

La un moment dat, lângă el s-a aşezat fosta soţie, care i-a cerut de băut. Gestul l-a enervat pe bărbat, care i-a aruncat un pahar de băutură în faţă, scoţând-o apoi forţat din magazia în care lucra. După o vreme, a intrat în casă pentru a bea apă, ocazie cu care fosta soţie i-a reproşat că nu şi-a spălat vasele după ce a mâncat. Femeia a spart de podea farfuriile, ieşind apoi din bucătărie. Enervat, bărbatul a spart şi el câteva vase, după care s-a îndreptat spre femeie. A urmărit-o până în dormitor şi a început să o pălmuiască. A revenit în bucătăria situată vizavi de dormitor, unde a răsturnat dulapurile şi televizorul, a spart vesela, apoi s-a întors în camera femeii, lovind-o. În toiul scandalului, a rupt de podea două scaune şi a început să o lovească pe fosta soţie peste corp cu un leaţ. Aceasta a căzut pe pat, iar bărbatul a răsturnat salteaua, astfel încât femeia a căzut în spaţiul dintre pat şi perete. În cele din urmă, Acsinte a răsturnat dulapul peste femeie. Nu a strivit-o, mobila rămânând sprijinită de pat. Conform declaraţiilor sale ulterioare, bărbatul o auzea respirând şi încercând să iasă de sub dulap. Acsinte a lăsat-o acolo, a făcut un duş şi şi-a dus în maşină câteva lucruri. A plecat în jurul orei 21.30 cu maşina, deşi se afla sub influenţa alcoolului.

A doua zi, duminică, Acsinte s-a trezit în jurul orei 4.00 şi s-a hotărât să se întoarcă la Prisăcani pentru a vedea ce face fosta soţie. Aceasta era în continuare căzută, cu faţa în jos, având un prosop îmbibat în sânge sub faţă. Fostul poliţist şi-a dat seama că era decedată. A început să facă ordine în cameră, scoţând mobila deteriorată, punând înapoi salteaua pe pat şi a început chiar să măture pe terasă. A abandonat însă lucrul, dându-şi seama că nu poate termina în timp util şi a plecat. În restul zilei, a rămas la iubita sa. Aceasta şi-a dat seama că Acsinte e agitat, dar a pus faptul pe seama certurilor cu fosta soţie. Luni dimineaţă, bărbatul a dus-o la serviciu, apoi a revenit în Prisăcani. În jurul orei 16.00, a ajuns la locuinţa comună, pentru a hrăni iepurii. A văzut că moartea femeii încă nu fusese descoperită. A hrănit animalele şi le-a dat apă, apoi a sunat la 112.

După sosirea poliţiştilor, a prezentat o versiune a evenimentelor care să îl disculpe. A renunţat însă la poveste după audierea ca martor, recunoscându-şi fapta. Autopsia a stabilit că femeia murise în urma numeroaselor lovituri primite de la fostul soţ. Suferise multiple fracturi costale, fractura sternului, rupturi hepatice şi ale splinei, o fractură de piramidă nazată şi hemoragii cerebrale. Probele biologice prelevate au evidenţiat o alcoolemie de 3,46‰.

Iorgu Acsinte a fost trimis în judecată pentru omor împotriva unui membru al familiei, faptă ce se poate pedepsi cu până la 25 de ani de închisoare. În faţa judecătorilor, a precizat că nu intenţionase să-şi ucidă soţia. Pur şi simplu nu se mai putuse opri. Nici nu se gândise că ar fi putut muri. Când plecase, femeia încă îi adresa injurii şi îl ameninţa că va face puşcărie. Deşi fostul poliţist îşi recunoscuse fapta, magistraţii nu au ţinut cont de aceasta, subliniind că nu recunoscuse şi forma de vinovăţie reţinută de procurori. Or, recunoaşterea doar a faptei, nu şi a vinovăţiei, nu conduce la reducerea pedepsei. Judecătorii au reţinut atmosfera tensionată din casă, ca şi încercările soţului de a o determina pe femeie să renunţe la consumul de alcool, dar nu le-au considerat suficiente pentru acordarea de circumstanţe atenuante. Ca urmare, pedeapsa a fost orientată spre media termenelor prevăzute de Codul Penal. Acsinte a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Pronunţată luni, sentinţa poate fi atacată cu apel. 

Comentarii