Crimă din confuzie: 10 ani de închisoare deşi a confundat victima

marți, 19 octombrie 2021, 01:50
3 MIN
 Crimă din confuzie: 10 ani de închisoare deşi a confundat victima

Magistraţii Curţii de Apel par să nu fi ţinut cont de faptul că ucigaşul a crezut că-l înjunghie pe altcineva.

Un tânăr din Ţibana care şi-a ucis un consătean pentru că l-a confundat cu altul şi-a aflat ieri verdictul dat de judecători. Tânărul fusese condamnat iniţial la o pedeapsă sub minimul legal, judecătorii luând în considerare faptul că inculpatul îşi recunoscuse crima. În urma apelului procurorilor însă, pedeapsa a fost majorată la 10 ani de închisoare.

Fapta de care a fost acuzat Gheorghe Capracea, zis Sâlică, a avut loc la sfârşitul lunii februarie. Într-o zi, Capracea a mers la terasa „La doi paşi” din Ţibana.

În jurul orei 15.40, pe terasă şi-a făcut apariţia şi Ionuţ Cazacu. Între cei doi a avut loc un schimb violent de replici, care s-a încheiat însă temporar fără urmări. După aproximativ 20 de minute, Cazacu a trecut pe lângă masa la care stătea Capracea şi a lovit cu piciorul un câine care se afla la picioarele acestuia.

Capracea a reacţionat, lovindu-l pe Cazacu peste faţă. A urmat o bătaie între cei doi, Capracea retrăgâdu-se spre casă. După o oră, Capracea a fost căutat de Cazacu şi fratele său, fiind lovit atunci când a ieşit din curte.

Pe seară, Capracea a mers la sora sa, căreia i-a povestit cele întâmplate, cerându-i să-l însoţească până acasă, întrucât îi este teamă de cei doi fraţi Cazacu. Întâmplarea a făcut ca, la întoarcere, Capracea să se întâlnească iar cu adversarul său, acesta lovindu-l în mai multe rânduri cu pumnii.

Incidentele repetate din acea zi aveau să fie urmate după două zile de crima pentru care a fost judecat Capracea. Pe 25 februarie, acesta a mers la aceeaşi terasă şi a băut zdravăn. În jurul orei 21, pe când Capreacea se întorsese acasă, prin faţa gospodăriei au trecut doi tineri care se întorceau de la o petrecere.

Capracea a ieşit din curte înarmat cu un cuţit tip baionetă, pe care l-a înfipt în pieptul unuia dintre cei doi, după care s-a întors liniştit în casă. Cei doi au fugit, dar, după scurt timp, B.D. s-a prăbuşit pe o grămadă de nisip.

Lama cuţitului îi atinsese şi inima. Avea să moară după mai puţin de două ore, la spital. Nu avusese practic nicio şansă, lama cuţitului străpungându-i pieptul şi ieşind prin spate.

În cursul urmăririi penale, Capracea şi-a negat iniţial faptele, afirmând că nici nu-l cunoştea pe B.D. Într-adevăr, îl confundase. Prin aburii alcoolului, crezuse că este unul dintre fraţii Cazacu.

În faţa instanţei, Capracea a recunoscut în cele din urmă comiterea crimei. Magistraţii au luat în calcul în favoarea sa această recunoaştere, ca şi lipsa antecedentelor penale şi starea sa de frustrare provocată de agresiunile repetate cărora le fusese victimă.

Ca urmare, el a fost condamnat de Tribunal la 8 ani şi 6 luni de închisoare, ca şi la plata a 145.000 lei ca daune morale şi materiale faţă de familia victimei. La rândul său, Ionuţ Cazacu a fost trimis în judecată pentru lovire, fiind condamnat la o amendă penală de 4.500 lei.

Apelul declarat de Cazacu a fost respins. Capracea declarase şi el apel, dar şi l-a retras ulterior. Nu însă şi procurorii, care au obţinut în faţa Curţii de Apel majorarea pedepsei, întrucât tânărul îşi recunoscuse fapta doar după ce implicarea sa în moartea lui D.B. devenise evidentă. 

Comentarii