Crimă la 16 ani: ucis când hrănea pisicile. Trei ani la zdup şi două copilării distruse pentru un telefon vechi, cu butoane

miercuri, 07 iunie 2023, 01:51
2 MIN
 Crimă la 16 ani: ucis când hrănea pisicile. Trei ani la zdup şi două copilării distruse pentru un telefon vechi, cu butoane

Un pensionar din Podu Iloaiei a fost ucis pentru un telefon vechi, cu taste. Ucigaşii, minori, au scăpat cu câţiva ani de internare într-un centru de detenţie.Incidentul s-a petrecut în seara zilei de 27 septembrie a anului trecut. Ca mai în fiecare zi, bătrânul de 76 de ani ieşise din apartamentul din centrul oraşului Podu Iloaiei unde locuia, pentru a se deplasa până la un magazin din apropiere. A cumpărat salam şi crănţănele, după care s-a întors spre casă, pentru a hrăni pisicile vagaboande aciuate în spatele blocului. Bolnav, bătrânul mergea sprijinit în cârje.

În acea seară însă, drumul său s-a intersectat cu cel al lui D.Z. şi A.S. În vârstă de 16 ani, băiatul absolvise doar trei clase primare. Amica sa, A.S., de 15 ani, terminase şi ea doar cinci clase. Văzând greutatea cu care se deplasa bătrânul, l-au considerat victimă sigură. L-au abordat, cerându-i bani. Nu au mai aşteptat ca bătrânul, care mai avea în portofel doar 10 lei, să le răspundă, ci l-au atacat. Fata l-a lovit cu piciorul în zona pieptului, iar băiatul l-a lovit şi el cu antebraţul. Bătrânul a căzut, lovindu-se cu capul de asfalt. Cei doi atacatori l-au buzunărit rapid, plecând cu telefonul Maxcom al acestuia. Bătrânul nu şi-a pierdut cunoştinţa, încercând în van să se ridice singur. A fost găsit după aproximativ un sfert de oră de un tânăr care se întorcea acasă. Acesta a plecat după ajutoare, întâlnindu-se în scara blocului chiar cu fiica victimei. Bătrânul a fost internat în Spital de Neurochirurgie, dar a decedat după aproximativ o săptămână, în urma loviturii la cap suferite.

Agresorii au fost identificaţi cu ajutorul camerelor video din zonă. În cazul amândurora, medicii legişti au pus diagosticul de tulburare de conduită socializată şi dezvoltare dizarmonică de tip impulsiv-compulsiv. Ambii aveau probleme de adaptare la societate şi manifestau o lipsă de empatie faţă de victimă şi ignorarea implicaţiilor faptei comise. Formal, îşi declaraseră regretul, fără ca magistraţii Tribunalului să fie convinşi că erau sinceri.

Conform legii, tâlhăria urmată de moartea victimei se pedepseşte cu închisoarea pe un termen cuprins între 7 şi 18 ani. În cazul minorilor însă, cea mai severă pedeapsă ce poate fi aplicată este internarea într-un centru de detenţie, în majoritatea cazurilor pe un termen de 2-5 ani. Cei doi tineri au fost condamnaţi la câte 3 ani şi 3 luni de internare în centrul de detenţie minori de la Tichileşti. În sarcina lor a fost stabilită şi plata unor daune materiale de 6.200 lei şi a încă 5.000 euro ca daune morale faţă de fiica victimei. 

Comentarii