Cu cine se vor alia liberalii lui Alexe ca să guverneze judeţul? Iată variantele!

marți, 29 septembrie 2020, 02:01
3 MIN
 Cu cine se vor alia liberalii lui Alexe ca să guverneze judeţul? Iată variantele!

Dintre celelalte trei formaţiuni politice care intră în Consiliul Judeţean alături de PNL, una a fost pusă deja pe lista neagră de liberali, iar alta s-a „autoexilat” în opoziţie. Singura opţiune rămasă nu va putea să asigure cvorumul necesar la anumite proiecte de hotărâre. Ce e de făcut, totuşi?

Cu mai puţin de 20 de mii de voturi rămase de numărat, clasamentul candidaţilor pentru preşedinţia Consiliului Judeţean este neschimbat faţă de cel prezentat ieri-dimineaţă. Pe primul loc, cu aproape 105 mii voturi, se menţine Costel Alexe, preşedintele PNL Iaşi. La o distanţă mai mare decât numărul voturilor rămase necontorizate îl urmează Maricel Popa. Preşedintele PSD Iaşi a acumulat puţin peste 79 de mii de opţiuni de vot. Al treilea candidat, de asemenea la o distanţă mai mare de 20 de mii de voturi faţă de cel clasat pe locul 2, este Marius Bodea. Competitor din partea alianţei USR-PLUS, el a strâns peste 41 de mii de voturi. Lângă podium sunt Petru Movilă, de la PMP, cu 17,5 mii de voturi, şi Răzvan-Bogdan Abalaşi, Pro România, cu peste 9.100 de susţineri. Fiecare dintre primii patru clasaţi, ale căror formaţiuni politice au depăşit pragul electoral şi vor fi reprezentate în Consiliul Judeţean, a adunat mai multe voturi decât a acumulat partidul său. Cu o excepţie: lista de consilieri a PNL a întrunit cu 2.500 de opţiuni mai mult decât – putem să o spunem cu certitudine – viitorul preşedinte al CJ.

Cum se împart mandatele ?

Dar câte mandate va avea fiecare dintre cele patru partide în viitorul parlament judeţean? Cu o mică marjă de eroare dată de cele 6,25 la sută din voturi rămase de contorizat aseară, distribuţia mandatelor va fi următoarea: PNL va avea 17 consilieri dintre cei 36, câţi numără plenul CJ, PSD îi revin 10 aleşi, grupul USR-PLUS va fi constituit din 6 consilieri, iar PMP va completa lista cu 3 aleşi. Cu tot cu preşedinte, grupul liberal va avea 18 consilieri, insuficient însă pentru întrunirea majorităţii simple (19). Prin urmare, vor avea nevoie de o alianţă. Dar cu cine? Chiar ieri, secretarul general al PNL a anunţat că va fi adoptată o decizie prin care se respinge orice alianţă cu PSD. Pe de altă parte, cu puţin înainte de alegeri, liderii alianţei USR-PLUS de la Iaşi au declarat că formaţiunea va evolua în opoziţie, fiind exclusă orice alianţă cu liberalii. Dacă aceste două promisiuni vor fi respectate, în CJ Iaşi vom vedea o majoritate PNL-PMP. Totuşi, ea va fi insuficientă pentru adoptarea unor proiecte de patrimoniu în care vor fi necesare două treimi din efectivul administraţiei judeţene, respectiv 26 de voturi.

Aproape jumătate din noul CJ va fi reprezentată de consilieri care au făcut parte din actualul mandat: Romeo Vatră, Liviu Bulgaru, Sorin Afloarei, Constantin Şerban, Petru Avram, Marius Minea, Marius Dangă şi Sorin Flutur, de la PNL ; Maricel Popa, Cristian Stanciu, Mircea Manolache şi Romeo Olteanu, de la PSD ; Adrian Acostoaiei, Marian Uscatu şi Radu Ursanu, de la PMP (cu condiţia ca deputatul Petru Movilă, primul pe listă, să renunţe la această calitate). Pe liste îi regăsim, printre alţii, pe directorul Ateneului, Andrei Apreotesei (PNL), pe fostul prefect Marian Şerbescu (PSD) şi pe patru dintre cei nouă parlamentari propulsaţi pe listele PSD Iaşi – Vasilică Toma, Vasile Cîtea, Vasile Axinte şi Silviu Macovei, şi pe prof.dr. Răzvan Socolov (USR). Toţi cei 36 plus 1 trebuie mai întâi să parcurgă procedurile de validare a rezultatului votului de duminică. Şedinţa de constituire a noului for decizional judeţean ar putea să aibă loc cel mai devreme săptămâna viitoare.

Citește și: HARTĂ: Liberalii cuceresc județul. Alexe – 38%, Popa – 29%, Bodea – 15%

Comentarii