Cui i-e frică de recensământ? Iaşul, sub media pe ţară. Când vei fi vizitat acasă

marți, 05 iulie 2022, 09:36
4 MIN
 Cui i-e frică de recensământ? Iaşul, sub media pe ţară. Când vei fi vizitat acasă

Completarea în teren a chestionarelor merge mai greu decât autorecenzarea. Cei care nu şi-au verificat chestionarele în prima etapă sunt reticenţi la vizita recenzorilor, dar sunt mai numeroase cazurile în care aceştia din urmă nu găsesc pe nimeni la adresă.

La sfârşitul săptămânii viitoare se va încheia Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, procedură declanşată în martie. Totuşi, lucrurile nu merg aşa cum ar trebui, iar stadiul „numărătorii naţionale” este mult în urmă faţă de nivelul prognozat. Judeţul Iaşi era deja în urma mediei pe ţară încă la finalul etapei de autorecenzare, cu aproximativ o treime din populaţia estimată participantă.

Acum, în această a doua etapă, în judeţul Iaşi au fost recenzate aproximativ 220 de mii de persoane, mai puţin de jumătate din numărul celor care nu au participat la prima etapă, cea de autorecenzare. Potrivit unei informări a Institutului Naţional de Statistică publicată de Prefectura Iaşi, judeţul nostru se află din acest punct de vedere spre coada clasamentului. Sub Iaşi sunt însă mai toate celelalte judeţe mari – Cluj, Constanţa, Timiş, Braşov, dar şi Municipiul Bucureşti, care încheie „plutonul”. În fruntea topului se află Botoşani (85 la sută) şi Vrancea (73 la sută).

CITESTE SI: Recensământul populaţiei: azi începe faza recenzării „faţă în faţă”. Operatorii vin acasă la dumneavoastră

A doua etapă, cea a recenzării clasice, respectiv vizita casă cu casă şi consemnarea răspunsurilor, a început pe 27 mai şi va dura până duminică, 17 iulie, inclusiv. Înştiinţările lipite de uşile apartamentelor sau de porţile curţilor sunt numeroase, pe fondul migraţiei externe de vară la muncă, în străinătate.

Pe de altă parte, au apărut inevitabil alte probleme. „Recenzorul trebuie să-şi identifice sectorul foarte bine şi, dacă descoperă un imobil mai nou decât situaţiile existente, ia legătura cu locatarii şi recenzează”, ne-a explicat Doina Pară, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică. Ea a amintit că e vorba de data de referinţă 1 Decembrie 2021 şi că ce s-a construit mai târziu nu este luat în considerare la acest recensământ.

Recenzorul încearcă prin toate modurile posibil să ia legătura cu cei din sectorul alocat care nu au participat la autorecenzare sau care au făcut-o dar nu au mai verificat dacă datele completate au fost corecte. Spre exemplu, cei care au revenit pe site (dovrec.insse.ro) ca să obţină dovada necesară acordării unei zile libere au primit astfel confirmarea că totul a fost OK sau, dimpotrivă, au găsit menţiuni privind răspunsurile incorecte. Dacă chestionarele au fost incomplete, recenzorul va veni chiar dacă e vorba de un simplu detaliu.

De exemplu, cei care au scris numele străzii şi nu l-au ales din lista implicită, vor fi întrebaţi din nou, chiar dacă e o simplă formalitate. O altă situaţie este cea în care nu toate link-urile primite de capul familiei în urma înscrierii la autorecenzare au fost completate.

CITESTE SI: ZdI TV – Cu șefa Statisticii ieșene, despre recensământul populației. "Sunt amenzi și de 3.000 lei"

Amintim că, în prima etapă a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021, cea de autorecenzare, ieşenii au completat 351.925 de chestionare, informa DJS la finalul acestei etape. Din totalul chestionarelor înregistrate în judeţ, 285.305 (35,9 la sută din populaţia estimată) erau valide la nivel de persoană. „Diferenţa de 66.620 este reprezentată de numărul de chestionare ale locuinţelor secundare neocupate, precum şi de chestionare multiple (persoane şi locuinţe recenzate de mai multe ori) şi cele incomplete/invalide. Pentru cele din urmă (incomplete/ invalide) nu se eliberează dovada de autorecenzare”, au precizat cei de la DJS la sfârşitul lunii mai.

Acum, în a doua etapă, au fost ieşeni care au solicitat să vină recenzorii mai repede, dar mai numeroase sunt cazurile în care la diferite adrese nu răspunde nimeni. Oamenii nu s-au autorecenzat şi nici nu se află în ţară sau la domiciliul în perioada 27 mai – 17 iulie. În cazul lor, cel mai probabil, se va apela la surse administrative, iar pe uşile locuinţelor va rămâne cartea de vizită a recenzorului care a trecut fără succes pe acolo, chiar şi de mai multe ori.

Recenzarea în teren merge greu, a admis directorul de la Statistică. În calitate de coordonator al activităţii de recenzare în judeţ, Doina Pară ne-a spus că, practic, nu există şanse ca perioada de chestionare a populaţiei să fie prelungită după 17 iulie. În consecinţă, presiunea acestor ultime 12 zile va fi tot mai mare în lipsa cooperării celor încă absenţi, iar recenzorii, şi aşa în număr insuficient, vor fi suprasolicitaţi.

Comentarii