Patronii care ne golesc buzunarele

Cum a fost dusă Poli Iași la fundul gropii de un grup de patroni plătiți regește

vineri, 26 iunie 2020, 01:43
3 MIN
 Cum a fost dusă Poli Iași la fundul gropii de un grup de patroni plătiți regește

Ieşenii plătesc cu sume ameţitoare gaşca de incompetenţi aciuată la Politehnica Iaşi, care a dus fotbalul ieşean pe fundul gropii. Numai pentru salariile pe o lună de la club se plătesc din fonduri publice 860.748 de lei. Printre salariaţi se numără şi trei dintre „​patronii” echipei.

Bani cu nemiluita din buzunarul ieşenilor, performanţe zero! Acesta este tabloul existent acum la Politehnica Iaşi, un club în care minciuna, incompetenţa, ipocrizia, interesul personal şi-au făcut cuib solid. Un club care umple Iaşul de ruşine, Poli, clasat pe ultimul loc în campionat după ce a fost învinsă de formaţiile „așezărilor” Clinceni şi Voluntari, fiind călcată în picioare în această săptămână şi în Cupă de echipa din Sfântu Gheorghe.

Problema uriaşă este că aceste contraperformanţe incredibile se fac pe banii ieşenilor, bani aruncaţi pe geam fără niciun fel de responsabilitate. Sumele scoase din buzunarul nostru pentru un club care a alungat sponsori şi nu e în stare să se întreţină decât din fonduri publice sunt uluitoare. Numai pentru salariile pe o lună ale angajaţilor Politehnicii plătim 860.748 lei, după cum a aprobat recent Consiliul Local Iaşi! Lucrurile sunt stupefiante atunci când aflăm că printre beneficiarii acestor retribuţii se află trei dintre  “patronii” echipei, Leonid Antohi, Mircea Ursu şi Adrian Ambrosie! Ceilalţi patru sunt Ion Apostol, Ioan Melinte, Laurenţiu şi Horia Sabo. Antohi, Ursu, Apostol, Melinte şi Ambrosie constituie şi fantomaticul Consiliu Director al clubului, care nu face altceva decât să se umple de penibil prin ieşirile publice. Deşi Antohi este preşedintele CD, iar Ambrosie doar membru, ultimul, care deţine şi o funcţie total inutilă la club, manager, are un salariu net dublu faţă de primul. În paranteză fie spus, când era preşedinte, Ambrosie l-a adus în club pe fiul lui Antohi, Nucu, ca al doilea conducător al unei Academii cu rezultate dezastruoase. De altfel, politica angajărilor cu dedicaţie a devenit o modă la un club care este supt de mulţi oameni plantaţi la comandă. Astfel, schema de personal este extrem de stufoasă: 32 de jucători, 9 persoane în stafful tehnic, 14 la Academie şi, atenţie(!) 24 la administrative.

Revenind la bani, ca exemplu, numai din salarii Adrian Ambrosie stoarce Poli de circa 300.000 de lei anual. Managerul a cărui primă grijă atunci când a preluat puterea, în 2017, a fost să-şi treacă o primă de instalare consistentă, deşi susţinea că va anula astfel de bonusuri, mai are însă şi alte numeroase drepturi. După ce, conform unor surse, a luat şi o primă de 10.000 de euro în 2018, Ambrosie are bonusuri de meci la fel ca ale jucătorilor, 200 de euro punctul, plus dreptul de a face diverse deconturi. Mai trebuie precizat că în afara alocării directe de la bugetul local de circa 1,2 milioane, seniorii de la Poli primesc bani tot de la CL prin intermediul unui artificiu, numit program de mentoring. Acest program îi costă pe ieşeni în acest sezon alte 4,2 milioane lei.

Tabloul existent în Copou a stârnit nemulţumire până şi în rândul celor care s-au zbătut ca Poli să primească bani de la bugetul local. Consilierul local Mihai Gavril, care a susţinut proiectul de alocare a sumei de 1,116 milioane lei pentru sprijinirea clubului pentru o lună (în afara salariilor uriaşe, Poli va primi de la CL alţi 256.000 lei pentru diferite alte cheltuieli), s-a arătat extrem de supărat încă după eşecul cu Academica. Gavril a prezentat şi o notă de plată detaliată a banilor pe care Politehnica îi scoate într-un an din buzunarul ieşenilor, 1.940.000 euro. Gavril a detaliat astfel suma pe un sezon: 900.000 de euro pentru mentoring, 230.000 de euro – alocare directă de la CL, 350.000 de euro pentru gazoane, degivrare, drenare, 200.000 de euro – facturi, restul urmând a fi daţi de 100.000 de euro pentru echipa a doua, care va evolua în „judeţeană”, plus alte investiţii la stadion.

Trăgând linie, Poli e acum o sursă de îmbogăţire pentru diferiţi indivizi care nu au nicio problemă de conştiinţă, un club în care nimeni nu poate sau nu vrea să facă ordine. (Ovidiu MINEA)

Comentarii