Cum a scăpat fără nicio pedeapsă deşi a accidentat grav pietonul care traversa pe verde? I s-a întâmplat unui pensionar

miercuri, 23 februarie 2022, 02:50
2 MIN
 Cum a scăpat fără nicio pedeapsă deşi a accidentat grav pietonul care traversa pe verde? I s-a întâmplat unui pensionar

Asigurarea de răspundere civilă l-a scăpat pe un şofer pensionar atât de grija despăgubirilor, cât şi de pedeapsa legală.

Victima accidentului provocat de Constantin B. şi-a retras plângerea, ceea ce a atras şi încetarea procesului penal. Pe 17 ianuarie 2018, Constantin B. se afla la volanul unei Dacii, mergând dinspre motel Bucium spre intersecţia Granit. În apropierea intersecţiei cu strada Plopii fără Soţ, el a suprins-o pe Liliana B., care traversa strada pe trecerea de pietoni şi pe culoarea verde a semaforului. În urma accidentului, femeia a fost grav rănită, având nevoie de peste trei luni de îngrijiri medicale. Şoferul a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă, faptă pentru care legea prevede o pedeapsă de până la 3 ani de închisoare. La al doilea termen de judecată însă, în noiembrie anul trecut, femeia a depus la dosar o declaraţie prin care menţiona că îşi retrage plângerea prealabilă formulată împotriva lui Constantin B.

Ea şi-a motivat gestul prin faptul că fusese despăgubită de asigurătorul Daciei, nemaiavând alte pretenţii. „Cu referire la infracţiunea de vătămare corporală din culpă, instanţa constată că legea permite înlăturarea răspunderii penale prin retragerea plângerii prealabile formulate de către persoana vătămată. Sub aspectul dreptului procesual penal, retragerea plângerii prealabile reprezintă o cauză care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii şi, pe cale de consecinţă, determină încetarea procesului penal”, au consemnat magistraţii Judecătoriei. În aceste condiţii, şoferul a fost exonerat de răspunderea penală. Instanţa a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă înaintată de Spitalul „Sf. Spiridon”, care solicitase obligarea lui Constantin B. la plata cheltuielilor de spitalizare în sumă de 8.420 de lei. Pentru recuperarea acestor bani, spitalul va trebui să formuleze o acţiune proprie în instanţă.

Comentarii