Cum ar trebui să arate un sezon productiv pentru culturile agricole şi când face seceta cel mai rău

vineri, 18 septembrie 2020, 01:50
2 MIN
 Cum ar trebui să arate un sezon productiv pentru culturile agricole şi când face seceta cel mai rău

În contextul secetei nemaiîntâlnite în ultima sută de ani din Moldova, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, prof.dr. Gerard Jităreanu, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” cum ar trebui să arate un sezon bun pentru culturile agricole şi care ar fi cele mai bune perioade în care ploaia nu este doar necesară, ci indispensabilă. 

Profesorul susţine că, în perioada în care suntem acum, mijlocul lunii septembrie, ar trebui să avem deja nişte precipitaţii căzute anterior, care să asigure o umiditate în sol necesară pentru lucrările agricole de toamnă: arături, semănarea grâului de toamnă, a orzului, rapiţei, mazărei furajere sau a secarei. Apoi, în toamnă, este nevoie de câteva zile bune pentru ca fermierii să poată recolta porumbul, floarea soarelui, soia şi alte culturi principale. Ulterior, este necesară o toamnă cu precipitaţii, dar şi o iarnă cu zăpadă.

„Toamna cu precipitaţii asigură răsărirea şi creşterea normală a culturilor care se seamănă toamna, iarna cu zăpadă aduce protecţie împotriva gerului, pentru că zăpada are şi rol termoizolant, iar culturile sensibile, cum e rapiţa, sunt în felul acesta protejate de temperaturile scăzute de deasupra solului. La topire, zăpada determină altă cantitate de apă care se infiltrează încet-încet în sol primăvara”, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu. Odată cu topirea zăpezii şi venirea primăverii, sunt astfel condiţii pentru semănarea culturilor de primăvară: porumb, floarea-soarelui, soia, fasole şi alte culturi principale. Ele au apă în sol de la topirea zăpezilor, încep să crească, să se dezvolte.

„Vorba din bătrâni spune: dacă plouă în mai, o să avem mălai. Adică porumbul are nevoie de ploaie în partea doua a lui aprilie, începutul lui mai. Vin ploile din luna mai – începutul lunii iunie, toate culturile de primăvară cresc, explodează în vegetaţie, vine perioada iulie când se recoltează orzul, grâul şi atunci sigur îşi doresc fermierii mai puţină ploaie ca săpoată recolta, dar apoi dorinţa este să vină iar ploaia pentru culturile de toamnă – porumb, floarea-soarelui şi soia”, a mai completat rectorul. Acesta a specificat că un sezon ideal are circa 500 de litri de apă pe metru pătrat, dar că este şi foarte importantă repartiţia precipitaţiilor. Prof.dr. Gerard Jităreanu a explicat că trebuie ploaie în perioadele de după semănat, de dezvoltare vegetativă a culturilor, cât şi în fazele critice de dezvoltare a plantelor. O secetă atunci provoacă pierderi mult mai mari decât seceta din altă perioadă de viaţă a plantelor. 

Comentarii