Cum decurg manifestările de 1 Decembrie la Iași. Mii de ieșeni, veniți în Centru

vineri, 01 decembrie 2023, 10:11
2 MIN
 Cum decurg manifestările de 1 Decembrie la Iași. Mii de ieșeni, veniți în Centru

În prima parte a zilei sunt programate ceremoniile oficiale, după un prim concert de muzică populară intitulat „Noi suntem români”, care începe la ora 10. 

Toate manifestările vor fi transmise LIVE:

ORA 12:00

Parada militară cuprinde tehnică militară de la Brigada 15 Mecanizată, Batalionul 151 Infanterie şi autospeciale de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră, Ministerul Justiţiei – Penitenciarul Iaşi, Direcţia Regională de Informaţii Moldova-Nord, alături de detaşamentul călare al Poliţiei Locale

În total, vor participa la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Naţionale aproximativ 480 de militari, angajaţi MAI şi ai altor instituţii, cu aproximativ 40 de mijloace tehnice.

ORA 11:30

Discursurile prefectului Bogdan Cojocaru, al vicepreședintelui Marius Dangă (în lipsa președintelui Costel Alexe) și al primarului Mihai Chirica au îndemnat la unitate, în memoria celor care au realizat unirea și în perspectiva proiectelor pe care le implică dezvoltarea României.

Urmează parada militara.

ORA 11:15

Aproximativ 10 mii de oameni sunt de-a lungul străzii Anastasie Panu și în fața Palatului Culturii. Este un record de participare, mai ales că și vremea este caldă față de normalul lunii decembrie, spre deosebire de frigul pătrunzător din anii trecuți.

La tribuna oficială, seria discursurilor este deschisă de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. El a menționat "marea provocare" cu care se confruntă țara: numărul foarte mare de români plecați în străinătate. IPS Teofan a adăugat că au fost vremuri grele, dar că a venit timpul pentru cei plecați să se întoarcă acasă.

ORA 11

Începe ceremonia oficială.

ORA 10

O oră mai târziu, ieşenii care vor profita de vremea caldă şi însorită vor putea să asiste la Te Deum-ul oficiat deopotrivă de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe şi ai Bisericii Catolice, urmat de discursurile oficialităţilor (prefectul, preşedintele CJ, primarul oraşului), depunerea de jerbe şi coroane de flori şi de mult aşteptata paradă militară.

Sute de ieșeni au venit în centrul Iașului, majoritatea cu stegulețe tricolore în mâini, pentru a fi prezenți la manifetările de 1 Decembrie.

Mai multe informații, AICI

LIVE și FOTO realizat de Radu MEȘNIȚĂ

 

Comentarii