Cum degenerează o petrece a tinerilor şi cum se poate ajunge de la distracţie la puşcărie? Un caz din Rediu

marți, 08 august 2023, 01:50
4 MIN
 Cum degenerează o petrece a tinerilor şi cum se poate ajunge de la distracţie la puşcărie? Un caz din Rediu

După o noapte de băut, distracția unor prieteni s-a spart odată cu ultima sticlă de vin. Urmarea a fost un proces în care unul dintre petrecăreți a fost acuzat de tentativă la omor împotriva altuia. Prima decizie a judecătorilor a fost una drastică, apropiată de maximul prevăzut de Codul Penal.

Ceea ce putea sfârși ca o tragedie a început pe 4 iunie anul trecut ca o petrecere aniversară organizată de un grup de tineri din Rediu. Aceștia s-au întâlnit în jurul unei mese garnisite cu sticle de vin și suc, într-un restaurant. După două ore, în preajma miezului nopții, cei șase petrecăreți au mers în clubul Nish Nuba din zona Ciric.

Aici s-au întâlnit cu alți doi consăteni, care s-au alăturat grupului. Sărbătoritul a cumpărat două sticle de un litru de tequila, iar petrecerea a reînceput. În grup au mai fost cooptați trei tineri, iar câteva ore totul a decurs normal, fără ca alcoolul băut în cantități mari să provoace vreun incident. Asta, până la ora 5.00, când unul dintre petrecăreți, Constantin Chiriac, și-a dat în petec, fiind scos afară de agenții de pază, iar petrecerea s-a spart. Câțiva tineri au plecat acasă, dar alții, inclusiv sărbătoritul, s-au gândit să se dreagă.

Aceștia au ajuns la un bar din Tătărași, încă înainte de deschidere. În câteva minute însă, și-a făcut apariția proprietarul barului. Le-a pus tinerilor cinci pahare pe masă de pe terasă și o sticlă de Cotnari. După scurt timp, celor cinci li s-au alăturat alți doi din grupul inițial. Au mai luat o sticlă de vin și li s-au alăturat prietenilor. La o vreme, în bar a intrat și un localnic. Unul dintre cei 7 prieteni, Andrei A., i-a dat 10 lei pentru a-și cumpăra ceva de băut. Doar că nou-venitul era deja cu capsa pusă și a început să vorbească urât și să-i înjure pe cei aflați în bar. În aceste condiții, barmanul a refuzat să-l servească și l-a trimis acasă. Omul nu a apucat să plece, pentru că de la masa petrecăreților s-a ridicat Constantin Chiriac, l-a adus înapoi și i-a spus să se așeze în genunchi și să-și ceară scuze de la cei prezenți. A intervenit Andrei A., care i-a cerut lui Chiriac să nu-l umilească pe om. Între cei doi până atunci prieteni a izbucnit un conflict verbal, transformat în scurt timp într-unul fizic. Chiriac l-a luat pe Andrei A. și l-a tras în afara terasei. Ceilalți membri ai grupului au încercat să intervină pentru a aplana conflictul, dar nu au mai avut timp. Chiriac a înșfăcat sticla de Cotnari de pe masă și l-a lovit în mijlocul capului, cu putere, pe Andrei A., care a căzut la pământ. S-a ridicat cu greutate, după o vreme, în timp ce Chiriac continua scandalul.

În cele din urmă, unul dintre petrecăreți l-a luat pe Andrei A. cu mașina pentru a-l duce acasă. Tânărului i s-a făcut însă rău pe drum, așa că mașina și-a schimbat direcția, spre spital. În cele din urmă, Andrei A. a ajuns la spitalul de Neurochirurgie. Suferise o fractură a craniului, asociată cu o hemoragie sub membrana care învelește creierul. Timp de 9 zile, medicii l-au ținut sub observație, așteptând momentul în care îl puteau opera fără a risca apariția vreunei complicații. Tânărul a avut nevoie de mai mult de o lună de îngrijiri medicale, confruntându-se în continuare cu dificultăți de vorbire și aflându-se încă sub tratament medical.

Cunoscut cu antecedente penale pentru fapte cu violență și abia liberat din arest de vreo lună la data scandalului, Chiriac a fost cercetat din nou, pentru tentativă la omor. În cursul audierilor, și-a recunoscut fapta, dar a insistat că Andrei A. îl provocase, el fiind cel care lovise primul. În timpul procesului, unul dintre martori i-a confirmat spusele, dar declarația acestuia a fost respinsă de magistrații Tribunalului ca nesinceră. Martorul își amintea doar lucrurile care i-ar fi putut folosi lui Chiriac, nu și cele care îl puteau incrimina.

Antecedentele penale ale lui Chiriac, ca și tendința acestuia de a fi agresiv pe fondul consumului de alcool i-a făcut pe judecători să se arate severi. Ei l-au condamnat la 8 ani de închisoare, ca și la plata unor daune morale de 30.000 de lei către victima sa. Pronunțată vineri, sentința poate fi atacată cu apel.

Comentarii