Cum începe să piardă Iaşul instituţii cheie pentru că autostrada spre Ardeal întârzie să apară

marți, 06 iunie 2023, 09:14
1 MIN
 Cum începe să piardă Iaşul instituţii cheie pentru că autostrada spre Ardeal întârzie să apară

Centrul regional de tranzit al Poștei va fi mutat de la Iași în județul Neamț, a scris astăzi ZDI, instituția având deja un teren disponibil în zona Castelului de apă: investiția va fi de circa un milion de euro. Astfel, 100 de salariați ar putea fi afectați de această măsură.

Adrian Covăsnianu, fost secretar de stat în Minsiterul Transporturilor, spune că această relocarea este determinată de avansul în execuția autostrăzii A7 și de incertitudinea realizării autostrăzii A8.

„Mutarea hub-ului logistic regional de la Iași la Roman (centrul geografic al Moldovei) este o decizie corectă din punct de vedere economic”, spune Covăsnianu.

Argumentele lui Adrian Covăsnianu:

“Autostrada A7 este în execuţie deci se va circula la un moment cert (2026 sau chiar mai devreme date fiind finanțarea asigurată din PNRR și constructorul din teren).

Autostrada A8 este doar în proiectare, cu un proiectant ezitant, cu un studiu de fezabilitate întârziat, cu studii geotehnice restante. În concluzie prezintă un orizont incert de materializare.

Romanul va avea nu mai puțin de 3 descărcări/brete rutiere la autostrada A7 (Roman Sud: nod rutier la sud de satul Horia cu acces în DN 2, Roman Vest: nod rutier la vest de Roman cu acces în DN 15D, Roman Nord: nod rutier + bretea de acces către DN 2)

Autostrada A8 în zona Iașului va avea accese rutiere destul de îndepărtate (atât în timp – ca implementare/nu se știe când vor fi executate) cât și în spațiu (departe de eventualele hub-uri logistice/zone de interes)”, a scris fostul secretar de stat pe pagina de Facebook.

 

Comentarii