De Business

Punem punctul pe știi

Iaşul pierde şi Centrul regional al Poştei: se mută în judeţul Neamţ. Argumente economice sau amiciţii politice?

marți, 06 iunie 2023, 01:50
3 MIN
 Iaşul pierde şi Centrul regional al Poştei: se mută în judeţul Neamţ. Argumente economice sau amiciţii politice?

Poşta va muta centrul regional de tranzit de la Iaşi la Roman. Decizia ar putea afecta până la peste 100 de salariaţi, potrivit surselor „Ziarul de Iaşi”. În ciuda impactului social, hotărârea conducerii naţionale a Poştei a trecut neobservată la Iaşi. Surse din interiorul instituţiei ne-au precizat că decizia a fost luată încă din primăvara acestui an. Zilele trecute, la Neamţ, a venit şi anunţul şefului Poştei, Valentin Ştefan: „Iaşul nu este cel mai fericit punct”. „Decizia nu are fundament economic”, spun contestatarii.

 

În ultima vreme, Poşta este măcinată de scandaluri de corupţie: luna trecută au avut loc percheziţii inclusiv la Iaşi cu privire la modul în care au fost efectuate unele investiţii. Între timp, de la finalul lunii mai, Poşta a început procesul de concediere colectivă, aşa cum ZDI anunţa încă din luna aprilie: 500 de posturi vor fi afectate la nivel naţional. Angajaţii care vor să plece voluntar au termen 9 iunie să depună o cerere în acest sens, în condiţiile în care, după 15 iunie, Poşta va începe concedierile. Persoanele care vor fi disponibilizate vor primi salarii compensatorii.

De ce vrea Poşta să mute centrul regional de la Iaşi?

Poşta a stabilit şi nivelul investiţiei în noul centru regional de tranzit care va fi în zona Romanului: 5 milioane lei. Acum, sediul este în Zona Industrială a Iaşului, într-un spaţiu închiriat încă din anul 2020 de la o firmă din anturajul senatorului PSD Maricel Popa. „Vrem să mutăm hub-ul logistic al companiei. Este oarecum natural, este o tendinţă care se găseşte şi la alte companii. Este nodul rutier din jurul oraşului Roman care atrage acest gen de investiţii, acest gen de dezvoltări. Iaşul, deşi este un motor economic, nu este cel mai fericit punct”, a declarat Valentin Ştefan, săptămâna trecută, la Piatra Neamţ, potrivit Agerpres. Intenţia Poştei ar fi să concesioneze un teren de la o primărie din zonă sau să achiziţioneze direct suprafaţa necesară.

Potrivit surselor ZDI, conducerea Poştei are deja stabilit terenul, undeva în zona Castelului de apă, la circa 2 km de comuna Săbăoani. „Decizia de relocare nu are fundament economic. Dacă ar avea fundament economic, ar însemna că şi centrele de tranzit de la Timişoara, Constanţa (judeţe de graniţă, precum Iaşul), Craiova sau Cluj să fie relocate, ori acolo nu se pune o astfel de problemă. Este strict o decizie politică”, spun sursele ZDI, care leagă această decizie de apropierea şefului Poştei Neamţ (Cristian Tapalagă, susţinut de PNL) de actualul director general.

„Consecinţa relocării centrului regional de tranzit înseamnă concedierea a cel puţin 100 de salariaţi, transferul unei părţi a parcului auto, desfiinţarea unor structuri de coordonare a activităţii de tranzit sau transport – compartiment transport, depozit regional”, au mai spus sursele ZDI. Directorul Poştei Iaşi Radu Ursanu nu a vrut să comenteze pe această temă.

Poşta se află în plin proces de concediere colectivă

Aşa cum ZDI a anunţat în exclusivitate încă din luna aprilie, în această vară peste 500 de angajaţi ai Poştei îşi vor pierde jobul. Cei disponibilizaţi vor primi salarii compensatorii în funcţie de vechimea în sistemul poştal, în valoare de: 5.000 lei (între 2 şi 5 ani), 12.000 lei (între 5 şi 10 ani), 18.000 lei (între 10 şi 15 ani), 30.000 lei (între 15 şi 20 ani) şi 50.000 lei (peste 20 de ani). Planul de restructurare al personalului face parte din măsurile propuse de conducerea instituţiei în vederea reorganizării şi eficientizării activităţii, potrivit directorului general.

În context, amintim că Poşta are o cotă de 6% pe piaţa de coletărie, iar 45% dintre venituri provin din distribuirea pensiilor şi ajutoarelor sociale. În prezent, Poşta are 23.118 de angajaţi, dar 712 dintre aceştia au contractul de muncă suspendat. În urmă cu două săptămâni, Poşta a intrat în vizorul procurilor DNA, fiind efectuate percheziţii la Bucureşti, Bacău şi Iaşi. Surse ZDI spun că anchetatorii au ridicat documente cu privire la contractele de renovare a sediilor companiei din Iaşi şi Suceava.

 

Comentarii