De Business

Punem punctul pe știi

Cum reuşeşte Rusia să evite embargoul SUA şi să exporte şi mai multe fructe de mare şi peşte

vineri, 15 aprilie 2022, 20:57
2 MIN
 Cum reuşeşte Rusia să evite embargoul SUA şi să exporte şi mai multe fructe de mare şi peşte

Pescuitul este o afacere importantă în Rusia, strâns legată de Kremlin şi de proiecţia puterii pe mare a preşedintelui Vladimir Putin. Ţara este unul dintre cei mai mari producători de fructe de mare din lume şi a fost al optulea cel mai mare exportator către Statele Unite anul trecut, cu vânzări în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari, potrivit Al Jazeera.

Marile companii ruse din domeniul pescuitului reuşesc în general să ajungă în SUA prin intermediul Chinei, care a trimis anul trecut în SUA peşte în valoare de 1,7 miliarde de dolari. Interdicţia impusă de administraţia Biden nu obligă însă companiile care importă din China să se informeze.

Printre cele mai mari exporturi de fructe de mare ale Rusiei se numără pollockul de Alaska. Un văr al codului, pollockul de Alaska este cel mai exploatat peşte din SUA, apărând în orice, de la imitaţii de carne de crab la sandvişurile Filet-O-Fish de la McDonald's. În fiecare an, fabrici gigantice plutitoare din Marea Bering şi Golful Alaska capturează 1,5 milioane de tone de peşte, echivalentul a de peste patru ori greutatea Empire State Building din New York.

"Consumatorii pot avea încredere că, dacă pe cutie apare numele de Alaska, acesta provine fără echivoc din apele Alaskăi", a insistat Craig Morris, director executiv al Genuine Alaska Pollock Producers. Chiar şi înainte de invazia Ucrainei, s-au făcut presiuni pentru a împiedica intrarea în SUA a ceea ce senatorul Dan Sullivan, un republican din Alaska, a numit pollock "autoritar".

Putin a interzis fructele de mare americane în 2014, în contrapartidă la sancţiunile americane pentru invazia Crimeei din acel an. De atunci, exporturile ruseşti care intră în SUA fără taxe vamale şi-au mărit de patru ori valoarea. Datele comerciale americane analizate de The Associated Press arată că cel mai mare importator de pollock capturat de Rusia din China anul trecut a fost High Liner Foods. Compania nu a răspuns solicitării AP de a face comentarii.

Frank, supranumit "Regele Crabului" din Rusia, este, de asemenea, ginerele unuia dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, Gennadi Timcenko, care a fost printre primii oligarhi sancţionaţi în urma invaziei din 2014 a Crimeei.

Citiţi materialul integral pe hotnews.ro

Comentarii