Cum te pot băga prietenii în puşcărie. Ajutat de amici să plece cu maşina, deşi abia se ţinea pe picioare

sâmbătă, 09 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Cum te pot băga prietenii în puşcărie. Ajutat de amici să plece cu maşina, deşi abia se ţinea pe picioare

Un ieşean a fost adus de prieteni până în pragul puşcăriei. Aceştia s-au dat peste cap pentru a-l ajuta să urce la volan, deşi era beat cui.

În 2019, în ziua de sf. Nicolae, Andrei Ursache venise în vizită la un prieten din Măcăreşti, Prisăcani. Aşteptându-se să bea, venise cu microbuzul. A băut cu prietenul său bere, vin şi coniac. Ulterior, au plecat împreună la un club din Răducăneni, unde au mai băut coniac. Spre seară, Ursache a vrut să-şi pornească maşina, un Fiat Punto, pe care şi-l lăsase în sat. Nu a reuşit, aşa că prietenul său şi-a sunat un cunoscut din localitate, A.A., rugându-l să vină cu o baterie auto. A.A. nu avea o baterie disponibilă, dar îl ştia pe B.B., care i-a sărit în ajutor. Împreună, au mers în Răducăneni cu bateria, încercând să pornească maşina lui Ursache. Au reuşit, iar autoturismul a demarat. După câteva sute de metri, a rămas iar în pană, iar procedura de alimentare cu curent electric a trebuit reluată. De această dată, în ciuda sforţărilor şoferului, maşina nu s-a mai urnit. Zgomotul produs de accelerarea motorului la turaţii înalte i-a deranjat însă pe vecini, unul dintre ei sunând Poliţia.

Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au constatat că Ursache era băut, prezentând o alcoolemie de 1,22‰ în aerul expirat. Retroactiv, alcoolemia teoretică în sânge i-a fost stabilită la 2,95‰. Şoferul a fost trimis în judecată în faţa Judecătoriei Răducăneni, pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. Alcoolemia de peste trei ori mai mare decât limita la care băutul la volan devine infracţiune i-a făcut pe judecători să se orienteze spre o pedeapsă relativ mare, chiar în condiţiile în care şoferul îşi recunoscuse vina şi nu provocase niciun accident de circulaţie. El a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Pe parcursul termenului de încercare, Ursache va trebui să presteze şi o muncă neremunerată în folosul comunităţii timp de 90 de zile. Contestaţia înaintată de şofer împotriva sentinţei a fost respinsă joi de Curtea de Apel. 

Comentarii