Cutremur în Poliţia Locală: şefi trimişi în judecată de DNA. Lotul Grumeza, acuzat de uzurparea funcției

vineri, 14 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 Cutremur în Poliţia Locală: şefi trimişi în judecată de DNA. Lotul Grumeza, acuzat de uzurparea funcției

Haosul urbanistic din municipiu începe să ajungă în instanţă cu acuzaţii penale. Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis în judecată un lot de şase persoane implicate într-un şir de falsuri şi abuzuri care au permis supraetajări de blocuri şi intabulări ilegale. Cap de afiş pe lisa inculpaţilor este Georgel Grumeza, adjunctul şefului Poliţiei Locale, instituţie care s-a făcut preş în faţa intereselor „dezvoltatorilor” imobiliari. La acesta se adaugă responsabili de urbanism din Primărie şi Oficiul de Cadastru.

Cercetările DNA au vizat construirea a cel puţin 10 imobile, edificate în ultimii ani după aceeaşi reţetă. Autorizaţia era eliberată de municipalitate pentru un număr de niveluri, iar în timpul lucrărilor, clădirea era supraetajată. Actele de atestare întocmite la finalizarea lucrărilor certificau că etajele suplimentare sunt în regulă. Apartamentele erau ulterior intabulate şi vândute rapid. În unele cazuri, cei implicaţi nici nu aveau atribuţii legale în eliberarea certificatelor de atestare.

Într-o astfel de situaţie, o autorizaţie emisă în decembrie 2015 permitea construirea în Tătăraşi a unui imobil cu parter şi etaj, fiind construit în fapt unul cu demisol, parter, trei etaje şi mansardă. În loc de 12 apartamente, fuseseră amenajate 36. Într-un alt caz, în Moara de Vânt, locul a două case cu etaj a fost construit un bloc cu trei etaje şi o suprafaţă triplă faţă de cea autorizată. În alte cazuri investigate de procurorii DNA, au fost eliberate certificate de atestare, deşi construcţia se făcuse fără niciun fel de autorizaţie.

Procurorii DNA au reţinut cinci certificate de atestare a edificării emise şi semnate în fals în perioada iulie 2016 – decembrie 2017. Certificatele au fost depuse ulterior la Oficiul de Cadastru, imobilele fiind intabulate. Într-unul dintre cazuri, intabularea a fost făcută complet ilegal, încheierea de intabulare fiind emisă deşi imobilul vizat, cu două etaje şi mansardă, fusese construit fără autorizaţie. În urma acestor acţiuni, „dezvoltatorul” Anca Elena Condurache ar fi construit nelegal 159 de apartamente, în loc de 24 câte erau autorizate.

În dosarul înaintat spre judecată Tribunalului, procurorii îl acuză pe Georgel Grumeza de uzurparea funcţiei, participaţie la abuz în serviciu şi complicitate la această infracţiune. Grumeza nu avea atribuţii în eliberarea certificatelor de edificare, de unde şi acuzaţia de uzurpare a funcţiei. De uzurparea funcţiei şi complicitate la abuz în serviciu a fost acuzat şi Adrian Hriţcu, director executiv adjunct în cadrul Poliţiei Locale. Mihaela Tulică, şefa serviciului Control Urbanism din Poliţia Locală a fost inculpată şi ea pentru uzurparea funcţiei şi complicitate la abuz în serviciu.

Un poliţist local, Andrei Spînu, care a participat la „verificările” în teren a modului de realizare a construcţiilor este acuzat de uzurpare a funcţiei, abuz în servciu, complicitate la această infracţiune şi fals intelectual, în formă continuată. Un registrator al Oficiului de Cadastru, Ionel Panainte a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Beneficiara acţiunilor funcţionarilor publici, Anca Elena Condurache, a fost trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu. În cauză, a fost anchetată şi o altă angajată a Oficiului de Cadastru, tot registrator, care a efecutat şi ea intabulări ale unor construcţii ilegale. În cazul acesteia însă, procurorii nu au găsit indicii că actele ar fi fost făcute cu vinovăţie. 

 

 

Comentarii