Dănilă Prepeleac din Ciurea. Și-a băut banii de televizor, așa că s-a gândit să-l fure

sâmbătă, 29 ianuarie 2022, 02:57
3 MIN
 Dănilă Prepeleac din Ciurea. Și-a băut banii de televizor, așa că s-a gândit să-l fure

Un ieşean va ajunge după gratii din cauza unui televizor. A băut banii puşi deoparte pentru a-l cumpăra, aşa că a ajuns să fure. Bărbatul de 56 de ani ar fi putut rămâne în libertate dacă după condamnare ar fi binevoit măcar să răspundă la telefon.

Domiciliat în satul Dumbrava din Ciurea, Mihai Acatrinei se hotărâse în noiembrie 2018 să-şi cumpere un televizor, scop în care s-a şi deplasat la domiciliul unui consătean specializat în reparaţii de electrocasnice. Acatrinei avea la el 100 de lei, cu care ar fi putut să-şi cumpere unul dintre cele două televizoare disponibile spre vânzare. Tranzacţia nu s-a făcut atunci, pentru că Acatrinei a spus că mai avea de făcut un drum la Iaşi. Aici s-a întâlnit cu un prieten şi s-au oprit împreună într-un bar. Spre sfârşitul zilei, înainte de a se întoarce acasă, şi-a amintit că voia să cumpere un televizor, aşa că s-a întors la vecinul electrician. Acesta era ieşit temporar din atelier, lăsând pe masă un televizor LG cu plasmă, la care tocmai lucra. Acatrinei a intrat nonşalant în atelier, a luat televizorul şi a dat să plece. Nici nu a apucat să iasă însă pe poartă, că a şi fost oprit de electrician, care a sunat la 112.

Când poliţiştii au ajuns la faţa locului, Acatrinei a spus iniţial că televizorul îi aparţinea, cumpărându-l cu 250 lei de la un prieten. Acesta nu a vrut să-l acopere şi a negat versiunea. În faţa instanţei, Acatrinei şi-a recunoscut fapta şi s-a declarat de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii. Ca urmare, judecătorii au decis să-i mai acorde o şansă, condamnându-l la 2 ani de închisoare pentru furt calificat, dar cu suspendarea executării pe un termen de încercare de 3 ani. În acest interval, el trebuia să presteze munca pentru comunitate, să se prezinte la Serviciul de Probaţiune atunci când era chemat, să primească vizita consilierului de probaţiune şi să comunice eventuala schimbare a domiciliului sau a locului de muncă.

Ieşeanul a considerat însă că sentinţa Judecătoriei este opţională. Nu s-a prezentat la chemarea consilierului de probaţiune, nici măcar atunci când această obligaţie i-a fost adusă la cunoştinţă de poliţie. Nu a fost de găsit de consilierul de probaţiune nici acasă, iar activitatea comunitară a rămas neexecutată. În cele din urmă, Serviciul de Probaţiune a cerut Judecătoriei în septembrie anul trecut revocarea suspendării şi executarea pedepsei în regim de detenţie. În decembrie, el a fost audiat de judecători prin intermediul videoconferinţei, fiind deja arestat preventiv într-o altă cauză. Magistraţii nu au putut face altceva decât să constate că Acatrinei şi-a încălcat toate obligaţiile asumate şi nu a profitat de şansa care i se oferise. Suspendarea pedepsei a fost revocată, Acatrinei urmând să petreacă doi ani după gratii.

Comentarii