De astăzi, rândul de pelerini începe să se mărească. Au ajuns la Iaşi şi moaştele Sfântului Andrei Criteanul

joi, 12 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 De astăzi, rândul de pelerini începe să se mărească. Au ajuns la Iaşi şi moaştele Sfântului Andrei Criteanul

Peste 110.000 de persoane s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva până miercuri seara, ora 19.00, înainte ca moaştele Sfântului Andrei Criteanul să ajungă de la aeroport, după ce au fost transportate din Grecia, şi aşezate pe baldachin pentru închinare.

Rândul a fost unul lung toată ziua, fiind în permanenţă măcar 3.000 de persoane care au aşteptat să se închine, chiar dacă cu o noapte în urmă temperaturile exterioare au scăzut până la 2 grade. Credincioşii spun că au venit acum, chiar dacă este mai rece, fiindcă se tem că rândul se va lungi foarte mult în apropierea hramului, dar o parte dintre ei au explicat reporterului „Ziarului de Iaşi” că au găsit cazare şi se vor întoarce şi ziua următoare, pentru a se închina la ambii sfinţi.

Cine este Sfântul Andrei Criteanul?

Sfântul adus anul acesta la Iaşi, pentru ca pelerinii din toată ţara să se închine şi la acesta, alături de moaştele Sf. Parascheva, este un preot care s-a născut în Damasc, în jurul anului 660. Acesta a primit, pentru activitatea sa, titulatura de „exarhul cântăreţilor bisericeşti şi starostele scriitorilor”, dar copilăria i-a fost marcată de un fapt ciudat. Aşa cum au transmis reprezentanţii MMB, preotul a fost mut până la vârsta de 7 ani. Când a împlinit 8 ani, într-o zi de sărbătoare, când a venit la biserică, adus de părinţii să credincioşi, şi a participat la Liturghie, s-a întâmplat o minune.

Băiatul care nu a glăsuit deloc în primii şase ani de viaţă a început să vorbească articulat, ca şi cum nu ar fi venit după ani de tăcere, în momentul în care s-a împărtăşit. Intrat în lumea preoţiei, acesta a participat la unul dintre momentele definitorii ale creştinismului modern: cel de-al şaselea Sinod Ecumenic, derulat la Constantinopol, între anii 680 – 681, unde au mai luat parte şi 170 de episcopi, preoţi şi monahi din lumea de atunci.

La scurt timp după a fost hirotonit şi numit arhidiacon al Catedralei „Sfânta Sofia” din Constantinopol. A devenit apoi episcop în Gortyna, metropolă a Insulei Creta.

„Rămâne cunoscut peste veacuri datorită darurilor sale oratorice şi imnografice. El a pus bazele unei noi forme de imnografie liturgică, anume canonul. Este autorul Canonului cel Mare de Pocăinţă care se citeşte în prima şi în a cincea săptămână din Postul Mare. Totodată, a compus numeroase tropare şi stihiri cântate la marile sărbători ale Bisericii. De asemenea, de la Sfântul Andrei Criteanul se păstrează 22 de predici frumos alcătuite. După o vieţuire virtuoasă, înaltă şi iubitoare de Hristos, Sfântul Andrei Criteanul a trecut la Domnul în a doua jumătate a veacului al VIII-lea, sfintele sale moaşte fiind duse la Constantinopol. Este prăznuit de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 4 iulie”, au mai transmis reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. 

Comentarii