De câte ori apare Iaşul în programul de guvernare

vineri, 26 noiembrie 2021, 03:00
2 MIN
 De câte ori apare Iaşul în programul de guvernare

Este vorba doar de o schiţă, pentru că un asemenea document nu există pe site-ul guvernului.

Obiectivul construirii sediului Operei din Iaşi a fost preluat, alături de alte intenţii de investiţii, în programul de guvernare al Cabinetului Ciucă. Valoarea estimată a edificiului este cea anunţată la Iaşi cu mai mult de un an în urmă, de miniştrii Culturii şi Mediului de atunci, Bogdan Gheorghiu, respectiv Costel Alexe, aflaţi la acea vreme în campanie electorală: 15 milioane de euro. Proiectul se află, de asemenea, în aceeaşi situaţie, pentru că încă nu a fost desemnat terenul pe care urmează să ridicată construcţia.

Iaşul mai apare în câteva rânduri în programul de guvernare – identic în proporţie de 99 la sută cu cel al guvernării PNL-USR-UDMR: dezvoltarea infrastructurii feroviare aferentă Zonei Metropolitane, creşterea vitezei pe segmentul Mărăşeşti-Iaşi, sprijin pentru construirea unui terminal cargo (facilitate care în Moldova va viza şi Aeroportul Bacău). Este invocat de asemenea „conceptul” trenului metropolitan, după modelul liniei dintre Aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) şi Bucureşti.

În program se regăseşte şi Autostrada A8 integrală, de la Tg. Mureş la Iaşi/Ungheni, la fel ca A7, de la Poieşti până la Siret, la graniţa cu Ucraina, şi A13, Bacău-Braşov-Sibiu. În toate aceste cazuri este strecurată şi o marjă: „în baza unor documentaţii mature şi bine fundamentate”. Este menţionată şi „VO Iaşi”, dar fără vreo precizare despre care variantă ocolitoare ar putea fi vorba.

În fine, sunt menţionate finaliarea studiului de fezabilitate şi identificarea şi asigurarea surselor de finanţare pentru secţiunea de tren Paşcani-Dărmăneşti-Vicşani-frontiera cu Ucraina, respectiv lansarea proiectului de modernizare a liniei Ploieşti-Focşani-Romani-Iaşi-frontiera cu R. Moldova. Este amintit totodată proiectul Spitalului Regional de Urgenţă.

Trebuie precizat că toate aceste menţiuni se regăsesc într-un proiect al programului de guvernare. Pe pagina de internet a Guvernului nu există un asemenea document.

VEDEȚI ŞI:

Ce spune ministrul Culturii despre un nou sediu şi despre tensiunile de la Opera ieşeană – AICI

Comentarii