Advertorial

De ce lumea discută deja despre 6G, în timp ce 5G încă nu este omniprezentă? (P)

sâmbătă, 07 mai 2022, 01:50
2 MIN
 De ce lumea discută deja despre 6G, în timp ce 5G încă nu este omniprezentă? (P)

De ce vorbim deja despre 6G când au trecut abia câteva luni de când primele dispozitive de consum compatibile 5G au ajuns pe piață?  Ciclul tehnologic tipic de 10 ani este o parte din motiv. 5G promitea viteze de descărcare de multe ori mai rapide decât rețelele 4G LTE actuale și timpi de latență semnificativ mai mici. Dar 6G este setat să ridice ștacheta și mai sus, cu viteze estimate la 100 de ori mai mari decât 5G. De asemenea, promite o lățime de bandă crescută pentru a menține consumatorii mai conectați decât oricând. Specialiști estimează că va fi abia peste un deceniu termenul la care tehnologia 6G va fi introdusă.

Toate utilizările mediului online vor fi mult mai fluidizate, cu performanțe de conectare mai bune decât în prezent. Un internet mai rapid are beneficii pentru o mulțime de activități online și aplicații mobile, de exemplu, site-urile web pentru jocuri. Cazinourile online vor fi și ele avantajate de 5G și 6G, în viitor. O conexiune de calitate și mai rapidă la internet va facilita utilizarea cazinourilor online, precum www.vladcazino.ro, oferindu-le utilizatorilor ocazia să încerce mai multe tipuri de jocuri, mai rapid și cu o experiență generală îmbunătățită. 

Ce este de fapt 6G?

În sectorul de telecomunicații, 6G este a șasea generație standard în curs de dezvoltare pentru tehnologiile de comunicații fără fir care acceptă rețelele de date celulare. 6G este succesorul planificat pentru 5G și probabil va fi semnificativ mai rapid. Internetul de rețea 6G este de așteptat să fie lansat comercial în 2030. Tehnologia folosește mai mult rețeaua de acces radio distribuită (RAN) și spectrul teraherți (THz) pentru a crește capacitatea, a reduce latența și a îmbunătăți partajarea spectrului. Pentru utilizatorii de internet, toate aceste informații tehnice se traduc printr-o conexiune online excelentă. 

Cu ce este 6G diferit de 5G?

Diferența principală între 5G și 6G este viteza și capacitatea crescută pe distanțe scurte. În plus, 6G este planificat cu o acoperire completă, ajungând în colțuri ale lumii în care generațiile anterioare nu au putut fi implementate din motive logistice și de cost. Tehnologia sateliților 6G este cea care va facilita conectarea universală și va pune în legătură cele mai îndepărtate zone ale globului. 
O altă diferență este cea legată de utilizarea inteligenței artificiale, pe care 5G o folosește pentru optimizare, iar 6G o va avea integrate. Din punct de vedere al consumului de energie, 6G va fi mai economic decât predecesorul său. 

Care este statusul implementării 5G?

Momentan rețelele 4G și 5G funcționează în paralel. Până în 2025, rețelele 5G se estimează că vor acoperi 30% populația lumii cu un impact major asupra telecomunicațiilor mobile și a utilizatorilor. Odată cu lansarea 5G, s-a marcat deja un pas imens în dezvoltarea tehnologiilor de comunicații, aceasta devenind mai fluidă și mai flexibilă. 

Planurile de implementare sunt însă derulate pe termen mediu și lung, cu etape clar definite care sunt ulterior verificate. Proiectul 5G a fost gândit să fie implementat luând în calcul rețeaua actuală și, mai ales, capacități nou create din investiții suplimentare. Toți acești pași necesită timp și organizare de foarte mare amploare.

Comentarii