De ce suntem în top UE la mame sub 14 ani, deşi pedeapsa pentru sex cu minor e cruntă? Explicaţia unui caz de la Iaşi

marți, 01 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 De ce suntem în top UE la mame sub 14 ani, deşi pedeapsa pentru sex cu minor e cruntă? Explicaţia unui caz de la Iaşi

Într-o ţară campioană europeană nedorită la numărul de adolescente devenite mame, fenomenul este inexistent pentru oamenii legii. Legea a fost înăsprită recent, pedeapsa maximă aplicată pentru întreţinerea de acte sexuale cu un minor crescând de la 5 la 9 ani de închisoare. Inutil. Anul trecut, la Iaşi au fost înregistrate 200 de naşteri cu mame minore. Niciunul dintre cazuri nu a ajuns în instanţă.

 

„Situaţiile în care o fată minoră naşte într-o unitate medicală sau este înregistrată ca gravidă ajung automat la noi. De fiecare dată, dincolo de atribuţiile noastre specifice, anunţăm Procuratura pentru investigarea cazului. Nu cunosc niciun caz în care să se fi ajuns la judecată, cu excepţia situaţiei în care fusese vorba de un viol”, a precizat şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Florin Ion.

Conform legii, actul sexual de orice fel comis cu un minor cu vârsta sub 16 ani este considerat infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea. Sunt pedepsite mai sever situaţiile în care minorul are mai puţin de 14 ani, este un membru al familiei, se află în îngrijirea făptuitorului ori fapta a fost comisă în vederea producerii unor materiale pornografice. Astfel de fapte nu se pedepsesc doar în cazul în care diferenţa de vârstă dintre cei doi este mai mică de trei ani. Legea consideră că în aceste situaţii actul a fost liber consimţit.

În urmă cu trei luni, un astfel de caz a ajuns totuşi în instanţă, dar numai pentru a se discuta propunerea Parchetului de pe lângă Judecătorie de a se renunţa la urmărirea penală. În 2019, Parchetul fusese sesizat cu privire la faptul că în perioada iunie 2017 – septembrie 2018, un tânăr de 23 de ani, P.H., întreţinuse relaţii sexuale consimţite cu O.S., o fată din Popeşti. La începutul relaţiei, fata avea doar 13 ani şi 8 luni. O.S. rămăsese însărcinată, fiind internată în mai 2018 la Maternitatea „Elena Doamna”, cu o sarcină în 35 de săptămâni. Fătul, suferind de multiple malformaţii, nu supravieţuise.

La data faptei, Codul Penal prevedea în astfel de situaţii o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare. În 2020, Codul Penal a fost modificat, actul sexual cu un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani pedepsindu-se cu până la 9 ani de închisoare. P.H. a avut noroc. În anumite situaţii, când constată că „nu există un interes public pentru urmărirea faptei”, procurorii pot renunţa la urmărirea penală, dacă pedeapsa prevăzută de lege este mai mică de 7 ani de închisoare. În această prevedere s-a încadrat şi P.H. Procurorii au apreciat că societatea nu ar câştiga nimic dacă el ar fi trimis după gratii, chiar dacă diferenţa de vârstă dintre acesta şi iubita sa, de aproape 10 ani, punea sub semnul întrebării consimţământul acesteia. Propunerea procurorilor, de renunţare la urmărirea penală a fost analizată vineri de magistraţii Judecătoriei.

„Având vedere conţinutul, împrejurările concrete de săvârşire a faptei şi urmările efectiv produse (minora a întreţinut relaţii sexuale consimţite cu suspectul, dezvoltând sentimente de afecţiune şi iubire reciproce, diferenţa de vârstă dintre aceştia), perioada de timp care a trecut de la săvârşirea faptei (de natură a estompa impactul social), poziţia procesuală a persoanei vătămate (care a menţionat că nu îşi doreşte sancţionarea intimatului, cu care în prezent formează un cuplu), dar şi persoana suspectului (care este o persoană matură, integrată social, fără antecedente penale) şi atitudinea ulterioară a acestuia (de colaborare cu organele de anchetă, de recunoaştere şi regret a faptei comise, de asumare a relaţiei – în prezent aceştia formând o familie, au construit o casă împreună şi au manifestat intenţia de a se căsători), judecătorul de cameră preliminară apreciază că sunt argumente suficiente în sensul reţinerii temeiniciei soluţiei de clasare”, au conchis magistraţii. Aceştia au confirmat soluţia procurorilor, decizia fiind definitivă. 

 

 

Comentarii