De la Tsoumou la Neagoe

sâmbătă, 28 decembrie 2019, 02:50
4 MIN
 De la Tsoumou la Neagoe

Ce legătură este între un fotbalist african atras de brânzo-euroii lui Gigi Becali şi un antrenor băgat în spital la cardiologie de nişte pretinşi suporteri.

Vă mai amintiţi de Djuvel Tsoumou? Cum să nu vă mai amintiţi că a jucat şi în acest sezon?Un atacant născut la Brazzaville, în Congo, nici prea-prea, nici foarte foarte, dar care a stârnit pohta nesăţiosului Gigi Becali, înaintea meciului din etapa a doua a Ligii I, cu FC Hermannstadt. O pohtă care îl apucă pe satrapul mioritic, mereu înaintea întâlnirilor FCSB cu echipa fructului oprit. Înainte de meciul cu Poli Iaşi, lui Gigi i s-au aprins călcâiele după Panţîru. Şi l-a înşfăcat, profitând de prietenia cu Mihai Teja şi de nevoia de mălai a ieşenilor. Înainte de Gaz Metan, a salivat după Cristea şi Olaru şi a fructificat insolvenţa ardelenilor. Iulian, pe loc, Darius, la anul. Apoi, ispita s-a numit pe rând Omrani (înainte de CFR) sau, mai recent, Mihăilă, înaintea recentului meci cu Craiova. Numai că la Cluj şi la Craiova cerbicia şi bănetul lui Gigi Becali s-au izbit de ceva de care în satrapia personajului nu s-a auzit: DEMNITATE. Du-te, băi, mai încolo cu brânzo-euroii tăi, n-ai tu bani pentru X, sau Y nu-i de vânzare.

Dar să revenim la congolezul nostru ot Brazaville. Tsoumou a avut un rol covârşitor în renaşterea echipei (hai să zicem) din Ghencea. După şapte etape terne, cu FCSB pe ultimul loc cu patru puncte (golaveraj 7-16), a urmat victoria "de serviciu" în faţa generosului naş Gică (2-1 cu Viitorul). Bine-bine, Gică e băiat bun, nu-şi lasă finul la greu, oameni suntem, mai dă-l oleacă încolo de fair-play. Însă după guriţa asta machidonească de oxigen, a venit butelia întreagă. La Craiova nu-i loc de filantropie, oltenii ăştia aşteaptă de ani de zile să îngenuncheze monstrul becalian. Şi iacătă, vorba lui Gigi, că în Bănie, s-a arătat voinţa Creatorului, FCSB a câştigat cu 1-0. Voinţa divină s-a întruchipat în congolezul Djuvel Tsoumou, autorul golului din min. 88. Ca să nu părăsim cele sfinte, s-ar fi părut că lui Djuvel i-a pus Dumnezeu mâna în cap, numai că victoria din Craiova, a stârnit şi alte energii în echipă. A început să joace bine şi cu Coman împins, ba chiar şi cu Tănase, "bizonul" Gnohéré a renăscut cu kilograme în minus şi cu ambiţii în plus, iar bietul Tsoumou a pierdut echipa. Gigi? "Cu regret, a dat un gol important, dar nu mai e nevoie de el, n-are loc la (sic!) Steaua." Partea proastă este că regulamentul nu permite unui jucător să joace la mai mult decât două echipe într-un sezon, deci Tsoumou stă pe bară pân' la vară. Pentru că onor Gigi Becali şi-a făcut treaba şi l-a aruncat la gunoi ca pe un cotor de măr. Cazul lui Tsoumou pune, însă, întrebări vizavi de logica unui regulament calchiat până la copy/paste după reglementele europene. Dacă în Cupele Europene regula are o logică, existând şansa ca jucătorul ieşit din paradigmă să se dezvolte în campionatele domestice, aplicarea sa la Liga I aduce fotbalistul a cheremul mofturilor unor patroni de a căror calitate umană n-are sens să mai pomenim.

Un pic mai diferită este problema antrenorilor. Iniţial, era preceptul "un antrenorâun sezonâo echipă", aprobat dintr-o exasperare generată de schimbările prea dese pe bănci tehnice. Azi pregăteai pe Dinamo, mâine o înfruntai pe Dinamo de pe banca Rapidului, iar apoi te trezeai la Craiova cu toate secretele din vestiarul fostelor. Nu mai mergea aşa, dar regula s-a dovedit prea dură, mai ales că patronilor nu le păsa de fel de soarta oamenilor cu care colaborau. Apoi, apărură "chichiţe", gen mandatul lui Dusan Uhrin la CFR Cluj, director tehnic, dar şi antrenor sub acoperirea secundului. Ulterior s-a "îmblânzit" regimul în sensul că un antrenor poate pregăti maximum două echipe în acelaşi sezon. În principal, regula este justă, însă aşa justă cum e ea, a făcut o victimă: Eugen Neagoe. Cel numit "Geană" a plecat de la Dinamo, echipa cu care a început sezonul în condiţii speciale, din cauza atitudinii unor huligani autointitulaţi suporteri, care l-au îmbolnăvit de inimă cerându-i zgomotos demisia după primele 50 de minute oficiale la echipă. E drept, Neagoe a antrenat, cu succes relativ, echipa din Sibiu, de unde a demisionat, urmare a unor neînţelegeri cu "stăpânirea" de acolo. Conform regulamentului, el a terminat cu antrenatul în acest sezon, deşi este cerut şi la Iaşi (unde a obţinut nu de demult rezultate excelente), şi la Craiova, unde scaunul mentorului său, Victor Piţurcă, se clatină. Fireşte, se poate aplica şi aici "metoda Uhrin", însă mai corect ar fi să i se acorde o derogare în virtutea celor mai nefericite 50 de minute din cariera lui de antrenor. Indiferent unde îl vor purta în continuare paşii pe "Geană".

Comentarii