Decizie rarisimă la Iaşi – un acuzat de tentativă de omor a fost achitat. Judecătorii au fost de partea lui

marți, 14 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Decizie rarisimă la Iaşi – un acuzat de tentativă de omor a fost achitat. Judecătorii au fost de partea lui

Magistraţii Tribunalului au luat o decizie rară, achitând un ieşean trimis în judecată pentru tentativă la omor. Acesta îi tăiase vena jugulară unui consătean, în timpul unui conflict. Sentinţa a fost contestată de victimă, de procurori, dar şi de inculpat. Curtea de Apel este chemată să decidă dacă ieşeanul merită să rămână liber sau trebuie să ajungă după gratii pentru până la 10 ani.

 

Ionuţ N. a fost trimis în judecată pentru tentativă la omor, în urma unui incident petrecut cu o zi înainte de Bobotează, în 2019. La acea dată, se afla într-un bar sătesc, stând de vorbă cu un cunoscut în faţa tejghelei. La un moment dat, în bar a intrat Mihăiţă M. I-a salutat pe cei din local, după care s-a îndreptat spre Ionuţ N. şi i-a cerut pe un ton imperativ să-l urmeze afară, pentru a sta de vorbă, luându-l şi de mână. Iniţial, Ionuţ N. şi-a lăsat paharul şi a dat să-l urmeze. A văzut însă că pe terasă mai erau şi alţi bărbaţi, care îl însoţiseră pe Mihăiţă M. Ştiindu-l ca un om violent şi temându-se de un conflict în care ar fi fost în netă inferioritate, s-a răzgândit şi s-a întors în bar. Mihăiţă M. s-a enervat şi a început să-l lovească cu pumnii.

Ionuţ N. s-a apărat şi a urmat o bătaie în toată legea, în care cei doi s-au lovit cât au putut. În timpul luptei. Mihăiţă M. a început şi să arunce cu scaune în adversarul său. Acesta, retras într-un colţ, para cu mâna. Ajunşi faţă în faţă, Ionuţ N. a scos din buzunar un cutter, pe care îl purta constant la el întrucât se ocupa cu zidăria, şi a lovit o singură dată. A fost suficient, pentru că a ţintit şi nimerit gâtul adversarului, secţionându-i vena jugulară. Mihăiţă M. s-a prăbuşit la pământ. A ajuns la spital în şoc hemoragic, medicii reuşind totuşi să-i salveze viaţa.

În cursul urmăririi penale şi a judecăţii, Ionuţ N. şi-a recunoscut fapta, iar relatarea sa asupra derulării conflictului a corespuns cu cele ale martorilor. Magistraţii Tribunalului nu au avut dubii în privinţa vinovăţiei, dar au considerat necesar ca aceasta să fie apreciată în contextul evenimentelor. „Astfel cum s-a stabilit, persoana vătămată a avut de la momentul în care a intrat în local o atitudine autoritară, agresivă, faţă de inculpat. Persoana vătămată era cunoscută ca o persoană agresivă, care se implica des în conflicte violente, a venit la bar însoţită de mai multe persoane, cu două dintre acestea intrând în bar, celelalte rămânând afară.

După ce inculpatul a refuzat să iasă afară din local, M.M. este cel care l-a lovit primul pe inculpat cu pumnul, împrejurări ce i-au provocat inculpatului o stare de temere. Prin urmare, instanţa constată că gestul inculpatului de a-l tăia pe M.M. cu cutterul în zona gâtului a fost comis din cauza temerii, martorii audiaţi confirmând faptul că inculpatul prezenta o stare de frică în timpul derulării conflictului fizic. Inculpatul a reacţionat rapid, a aplicat o singură lovitură de tăiere şi din nicio probă nu se poate ajunge la concluzia că inculpatul a comis fapta de tentativă la omor din alte motive decât teama”, au apreciat magistraţii.

Aceştia au decis achitarea lui Ionuţ N. de acuzaţiile aduse de procurori. Judecătorii l-au obligat totuşi pe inculpat la plata unor despăgubiri morale şi materiale în valoare totală de 100.000 lei, ca şi la plata cheltuielilor de spitalizare, în sumă de 11.460 lei. Sentinţa va fi supusă controlului de legalitate al Curţii de Apel, aceasta preluând ieri dosarul spre analiză. 

 

 

Comentarii