De Business

Punem punctul pe știi

Profesori de la FEAA

Despre dezvoltare sustenabilă, într-o producţie livrescă de excepţie

sâmbătă, 03 octombrie 2020, 01:50
3 MIN
 Despre dezvoltare sustenabilă, într-o producţie livrescă de excepţie

Recent, la Editura Palgrave Macmillan (St. Martin's Press, LLC and of Palgrave Macmillan Ltd. – United States & United Kingdom), una din cele mai prestigioase din lume, a apărut cartea “The Sustainable Development Theory: A Critical Approach” (Vol. 1 – The Discourse of the Founders). Aceasta poartă semnătura a trei autori, aparţinători şcolii ieşene de economie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza. 

Întâi, îl numim pe făuritorul de teorie economică, profesorul doctrinar Ion Pohoaţă – Dr. Honoris Causa. Excelenţa CV-ului acestuia, găzduit (online) de nenumărate instituţii academice şi publicaţii ştiinţifice, ne face prezentarea de prisos. El e secondat de doi tineri, de asemenea de excepţie. Delia Elena Diaconaşu, cercetător, cu un doctorat în finanţe şi un masterat în matematică, îmbracă, aici, haina rigorii, raţionalităţii şi, deopotrivă, a acurateţei stilistice. Ucenicul profesorului, doctorul în economie Vladimir Crupenschi e, aici, pe post de cărturar înnecat în pasiunea lecturilor de cărţi mari şi multe, cap-coadă.

Acest trio se vede încercat de o experienţă, realmente, temerară. El îşi propune să argumenteze că uriaşa producţie livrescă scrisă pe tema dezvoltării sustenabile nu a urmat tot timpul căile cunoaşterii autentice. Dimpotrivă, a bagatelizat, în multe locuri, tema temelor ştiinţei economice. Spre a restitui temei gravitatea şi rigoarea ei pierdute, autorii se dezvoltă pe două mari turnante. Întâi, trimit analiza în matca ei firească, la fondatorii ştiinţei economice, pe care-i sondează analitic, nepărtinitor, valorificator, în locuri mai puţin răscolite. În raport cu aceştia, ei încearcă să convingă şi să arate care ar fi adevăratele resorturi ale sustenabilităţii. Faptul se produce în Volumul I, deja apărut. Volumul II, finalizat şi în curs de apariţie, şi care se anunţă foarte incisiv, pune în discuţie nume de marcă, paradigme consacrate, şcoli etc. pentru a constata ce fac contemporanii cu zestrea ideatică a fondatorilor. Şi suntem anunţaţi cu surprize de la nume în raport cu care aşteptările, se pare, ne sunt prea mari. În peisajul literaturii de profil cartea, face vădită notă distinctă. Poate e bine să spunem că la susamintita editură (Palgrave Macmillan), nu au publicat foarte mulţi autori români. În materie economică, în ultimii ani, regăsim aici puţine nume.

De pildă, Luminiţa Chivu et al. (Deindustrialization and Reindustrialization in Romania. Economic Strategy Challenges, 2017) ori Daniel Dăianu et al. (Criza zonei euro şi viitorul Europei, 2014). Cu certitudine, lucrarea asupra căreia am insistat aici va reţine atenţia şi se va impune pentru că e solidă, excelent argumentată şi pedeantregul convingătoare. E plină de sevă, în contra curentului, răscolitoare şi, pe cât de cristalină pe atât de năvalnică. În fine, aşa cum se poate intui după cele spuse mai înainte, au intrare la ea, deopotrivă, studenţii, profesorii, cercetătorii, academicienii şi nu numai… Altfel zis, şi economiştii şi non-economiştii. Iar calea de acces este cât se poate de facilă, editura punând-o déjà la dispoziţia doritorilor inclusiv în format e-book.

Comentarii