Dinamo, virusul Ligii I

sâmbătă, 18 iulie 2020, 01:50
4 MIN
 Dinamo, virusul Ligii I

Incompetenţii care conduc vremelnic clubul glorios de altădată au tendinţa de a contamina şi bucăţica de fotbal românesc la care n-au acces.

Evenimentele din ultimele zile nu indică nicio garanţie că Liga I se va termina la timp, cel puţin partea numită „play-out” a echipelor care luptă pentru retrogradare. Creşterea zilnică a numărului de infectări cu noul coronavirus şi – pe plan sportiv – apariţia unor noi cazuri, nu sunt semnale care să indice traseul campionatului spre un bun sfârşit. Ultimele informaţii venite dinspre Liga Profesionistă de Fotbal, organizatoarea primului eşalon, confirmă indirect aserţiunea. A apărut a patra partidă a echipei din Şoseaua Ştefan cel Mare rămasă pe capul organizatorilor. Mai mult, aceeaşi LPF anunţă programul următoarelor două runde din play-off, iar Dinamo nu apare, deoarece trebuie lămurită problema celor şase (!) jucători bolnavi de COVID-19.

Vorbind de Dinamo, nimic nu este întâmplător. Realitatea ne arată că acest club, care are la bord 18 titluri, 13 cupe autohtone, două prezenţe în semifinale europene, a ajuns cel mai prost organizat şi prost condus club din Liga I. Mai prost organizat şi mai prost condus decât rivala FCSB, în ciuda faptului că la cârmă nu se află un satrap mioritic, ci un business-man spilcuit cu tentacule politice. Gentlemanul de la Dinamo tot se face că vinde şi răsvinde clubul la arabi, la greci, la spanioli şi la cine se nimereşte, suporterii strâng bani din pământ şi piatră seacă pentru a-şi adjudeca acţiuni, dar Negoiţă şi ciracii lui anunţă investitori, care vin, se uită şi o taie cât îi ţin picioarele când ajung pe la registre. În ultimii ani, presa a anunţat sute de „zile Z” în care se rezolvă acţionariatul la Dinamo, dar astea nu sunt fumigene de presă, ci fumigene de management. Nefiind suporter dinamovist (m-a ferit Dumnezeu!), nu marşez pe tema crizei sus-numiţilor. Unii s-ar grăbi să spună că bieţii „câini”, după ce sunt manageriaţi în stil „dugheană”, sunt şi năpăstuiţi de soartă, a dat şi COVID-19 peste ei. Fals. Ştie Negoiţă, sau Bălănescu ce se întâmplă în cantonamentele de la Săftica, cum se respectă acolo minimele reguli de protecţie împotriva virusului? În afară de cazul unui medic itinerant din Botoşani, rezolvat urgent, singurele probleme de acest gen sunt la Dinamo şi asta nu poate fi întâmplător. Echipa dinamovistă are, până acum, şase meciuri reprogramate, iar minicampionatul play-out este bulversat. Datele sunt din ce în ce mai puţine, viitorul sezon bate la uşă, iar marele noroc pentru Liga I este acela că Dinamo nu s-a calificat pentru play-off, acolo unde mai presează şi termenele pentru fixarea echipelor europene. Cei care reprezintă acum „câinii roşii” visează la Cupa României la masa verde (după 0-4 în semifinale), pentru a încurca şi bucăţica de fotbal românesc la care n-au acces. Dacă lucrurile vor merge în continuare aşa, mulţi suporteri din toată ţara vor suferi, pentru tot ce a însemnat Dinamo în fotbalul românesc. Dar retrogradarea pare a fi ultima soluţie, ultima scurtătură pentru a curăţa clubul de negoiţeştii şi bălăneştii care n-au nimic comun cu spiritul alb-roşu de altădată.

În timp ce sus-numiţii au ajuns la mult-hulita (pe Dâmboviţa) idee a ieşeanului Ciprian Paraschiv – îngheţarea play-off-ului – deşi s-au declarat la început împotriva „puciului” (denumire folosită aiurea) condus de la Iaşi, partenerii media ai LPF reacţionează prompt: „v-am înţeles, v-am amânat, v-am dat, am virat, dar terminaţi naibii campionatul ăla la timp”. Un citat exact e edificator: Ne dorim Dinamo în Liga 1, e un club de tradiţie, un club care a dominat fotbalul românesc în ultimele decenii. Întreruperea campionatului azi, cu câteva etape înainte de final, vine cu penalităţi şi renegocieri pentru contractul pe care-l avem. Nu suntem de acord, nu susţinem şi nu avem nicio înţelegere pentru cluburile care au cerut şi cer întreruperea campionatului doar pentru a se salva de la retrogradare în afara terenului şi nu prin merit sportiv”.

La o zi după ce Justin Ştefan spunea că nu se pune problema ca Dinamo să fie depunctată, să piardă la masa verde, replica eAD.ro este limpede: „nu vă împiedicaţi de cioturi, jucaţi până la sfârşit”. Ceea ce înseamnă şi un mesaj pentru „albi-roşii” să se gândească mai puţin la îngheţare, la Cupa României, la TAS şi mai mult la virusurile din creierele proprii.

Comentarii