Divorţ nefinalizat şi afaceri penale: Chirica, greu de judecat. Şi al doilea magistrat din dosarul Flux s-a retras

sâmbătă, 24 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Divorţ nefinalizat şi afaceri penale: Chirica, greu de judecat. Şi al doilea magistrat din dosarul Flux s-a retras

Curtea de Apel a reuşit să găsească un magistrat care să-l poată judeca pe primarul Mihai Chirica. Două judecătoare s-au retras până acum din completul care analizează, în camera preliminară, dosarul vizând construirea unui bloc în Tătăraşi de către patronul Flux SRL.

 

Prima judecătoare care s-a retras din dosar a fost Alina Codreanu. Soţul acesteia, arhitectul Mihai Codreanu, este membru al comisiei de oportunitate, care emite primele avize pentru proiectele urbanistice supuse ulterior aprobării Consiliului Local. De asemenea, arhitectul a participat la mai multe proiecte demarate de municipalitate, inclusiv la realizarea planului urbanistic zonal pentru Spitalul Regional de Urgenţă, fiind astfel plătit de Primărie. Legăturile dintre soţul judecătoarei şi municipalitate puteau ridica astfel suspiciuni rezonabile că imparţialitatea magistratului ar fi afectată. Codreanu a făcut cerere de abţinere în dosar după apariţia în presă a acestor conexiuni.

Cititi si: Chirica, judecat pentru golaniile imobiliare de soția arhitectului plătit de primărie cu zeci de mii de euro

„Doamna Codreanu este despărţită în fapt de soţul ei de patru ani. Nu există niciun contact direct între ei, exceptând momentul în care trebuie completată declaraţia de avere. Am discutat cu dumneaei şi mi-a spus că nu cunoştea colaborările profesionale pe care le are soţul său. Dacă ar fi divorţat, nu mai era nicio problemă, dar sunt aspecte legate de viaţa personală a fiecăruia”, a precizat preşedintele Curţii de Apel, Diana Cheptene-Micu. Surse apropiate dezbaterilor din dosar au precizat că apărătorii inculpaţilor intenţionau să ceară recuzarea Alinei Codreanu, considerând-o, dimpotrivă, prea intransigentă.

După retragerea Alinei Codreanu, în complet a fost repartizată joi judecătoarea Daniela Ghercă. Imediat însă, şi aceasta a înaintat o cerere de abţinere. Recent promovată de la Tribunal, Ghercă participase la analiza dosarului, în calitate de judecător de drepturi şi libertăţi. Or, magistratul care a participat la judecarea unei cauze nu mai poate participa la judecarea aceleiaşi cauze într-o cale de atac. „S-a făcut o nouă repartizare, iar în complet a fost desemnată doamna Georgiana Mocanu. Dumneaei a făcut verificările necesare şi a rezultat că nu a mai participat în niciun fel la judecarea dosarului. Nici nu are cunoştinţă de vreo incompatibilitate legată de persoana vreunuia dintre inculpaţi”, a precizat Cheptene-Micu. 

Comentarii