De Business

Punem punctul pe știi

Doar 10% dintre posturile declarate la AJOFM sunt pentru persoanele cu studii superioare

vineri, 13 noiembrie 2020, 10:15
2 MIN
 Doar 10% dintre posturile declarate la AJOFM sunt pentru persoanele cu studii superioare

Aproximativ 90% dintre locurile de muncă vacante la nivelul judeţului Iaşi sunt destinate persoanelor cu studii medii sau profesionale, în vreme ce 10% îi vizează pe cei care au studii superioare. În oferta Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi erau listate 771 de posturi vacante miercuri, 11 noiembrie 2020, existând doar 102 joburi pentru ieşenii care au urmat cursuri universitare.

Pe de altă parte, oferta locurilor de muncă pentru persoanele cu studii medii cuprinde 669 de posturi, firmele căutând oameni care să lucreze ca agenţi de pază şi de vânzări, şoferi, muncitori necalificaţi, infirmiere şi reprezentanţi comerciali, dar sunt posturi şi pentru sectorul construcţiilor. Printre locurile de muncă care se adresează absolvenţilor de studii superioare se regăsesc joburi de consilier juridic, inginer, economist, manager specialist marketing, asistent medical şi proiectant arhitect.

Defalcat, cel mai mare număr de locuri de muncă vacante la momentul actual este destinat domeniului construcţiilor, mai precis 335, având în vedere faptul că pandemia a afectat în mică măsură activitatea firmelor de profil. Mai sunt 287 de joburi în sectorul serviciilor, 65 în confecţii, 65 în industrie, 18 în sănătate şi asistenţă socială, cât şi un post în agricultură/silvicultură.

Au apărut şi posturi pentru persoanele din grupuri vulnerabile, fie că vorbim despre persoane peste 50 de ani care au fost disponibilizate în perioada stării de urgenţă/alertă, fie despre persoane cu dizabilităţi sau absolvenţi de liceu. Posturile sunt de bucătar, legător manual şi funcţionar informaţii clienţi. De amintit că OUG 29/2020, publicată în luna mai, prevede câteva măsuri de ajutor financiar pentru angajatori în contextul crizei de sănătate publică, pentru stimularea angajării de persoane cu vârsta peste 50 de ani, înregistrate ca şomeri în evidenţele AJOFM Iaşi şi care şi-au pierdut locul de muncă pe durata stării de urgenţă/alertă, dar şi pentru stimularea angajării de şomeri cu vârsta între 16-29 de ani (însă aici nu se prevede drept condiţie ca persoanele să îşi fi pierdut locul de muncă pe durata stării de urgenţă/alertă).

Dacă angajatorii încadrează în muncă, până la data de 31.12.2020, pe perioadă nedeterminată şi cu normă întreagă persoane din aceste categorii, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, jumătate din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei. De altfel, AJOFM Iaşi a început de luna aceasta să facă plăţi celor 280 de agenţi economici care au solicitat până în luna septembrie 2020 subvenţii pe baza OUG 29/2020. Suma totală estimată se ridică la circa 9,6 milioane lei. 

 

 

Comentarii