Doar două şcoli din Iaşi oferă spre închiriere sălile de sport. Un ordin al Ministerului Edicaţiei a restrâns puternic această activitate

miercuri, 16 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Doar două şcoli din Iaşi oferă spre închiriere sălile de sport. Un ordin al Ministerului Edicaţiei a restrâns puternic această activitate

Tot mai puţine şcoli închiriază spaţiile de învăţământ pentru desfăşurarea activităţilor extracurriculare. Acest lucru se întâmplă pentru că Ministerul Educaţiei nu oferă avizul de închiriere tuturor spaţiilor unităţilor de învăţământ. În prezent, doar două şcoli din Iaşi au încheiat astfel de contracte.

Colegiul Tehnic „Ioan C. Ştefănescu” din Iaşi este un astfel de exemplu. Antrenorul de la clubul de baschet, care până în anul şcolar 2022-2023 şi-a desfăşurat activitatea în sala de sport, a primit un mesaj de la conducerea şcolii prin care a fost anunţat că nu îşi mai poate desfăşura antrenamentele.

„Ministerul Educaţiei nu a dat avizul de închiriere a spaţiilor unităţii Ioan C. Ştefănescu. Aşadar, începând de azi nu vom mai putea face antrenamentele în cadrul sălii de sport de la Ioan C. Stefanescu, urmând ca în perioada ce urmează să găsim soluţii împreună pentru a mai putea continua această activitate”, spune acesta.

Însă au fost invocate şi motive legate de igienă şi siguranţă, chiar dacă până acum activităţile s-au desfăşurat în aceeaşi măsură. Printre motivele primite de profesorul de baschet se mai regăsesc şi următoarele:

„Elevii din cadrul şcolii, şi mai exact cei care se află în caminele lor de cazare, nu pot face sport deoarece sala şi terenurile exterioare sunt ocupate/închiriate de către persoane străine! / Nu au dovada faptului că pot asigura spaţii (trasee) de circulaţie separate faţă de cele pe care le folosesc copiii din cadrul şcolii lor! / Nu pot să igienizeze vestiarele/sala de fiecare dată înainte şi după cursurile de sport şi de fiecare dată înainte şi după antrenamentele noastre! / Nu pot asigura protecţie (pază), ca în cazul în care se întâlnesc copiii din cele două tabere să nu se ivească incidente!”

În urma contactării Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) din Iaşi, am primit un răspuns în ceea ce priveşte problema închirierii sălilor sau terenurilor de sport pentru desfăşurarea activităţilor extracurriculare sportive.

„Contractul nu poate fi încheiat atât timp cât nu există avizul Ministerului Educaţiei. În acest moment, două unităţi de învăţământ au încheiat astfel de contracte. Contractele se realizează conform unei proceduri stabilite de lesiglaţia în vigoare”, spune Antonina Bliorţ, purtător de cuvânt al ISJ Iaşi.

Toate unităţile de învăţământ din municipiul Iaşi deţin spaţii care permit desfăşurarea activităţilor din cadrul orelor de educaţie fizică şi sport, iar 22 dintre acestea deţin şi sală de sport. 

Comentarii