De Sănătate

Punem punctul pe știi

S-au speriat ieşenii? Numărul de vaccinuri nou administrate s-a dublat

Doar Moartea mai eliberează paturi la ATI, în tot judeţul Iaşi. Situația generală

vineri, 24 septembrie 2021, 02:02
3 MIN
 Doar Moartea mai eliberează paturi la ATI, în tot judeţul Iaşi. Situația generală

Ieri, un singur pat echipat ATI pentru cazuri grave Covid mai era disponibil în întreaga reţea sanitară ieşeană. DSP face demersuri pentru dublarea capacităţii, dar este o problemă: nu e nevoie doar de pat ATI, ci şi de personalul specializat aferent, care este insuficient. Și o veste oarecum bună: speriaţi probabil sau mai convinşi de revirimentul Covid, ieşenii încep să se vaccineze în număr mai mare. În câteva zile, numărul celor ce se vaccinează s-a dublat.

Un singur pat liber la ATI COVID, ieri, şi acela în UPU a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon“. În rest, toate celelalte 65 de paturi ATI din reţeua medicală ieşeană erau aseară ocupate în totalitate. Aceasta era situaţia după raportările de ieri. Adică, plin la secţiile ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase (17 paturi), Spitalul de Neurochirurgie (18), Spitalul de Pneumoftiziologie (6) , Spitalul Municipal Paşcani (7),Spitalul „Sf. Spiridon“ (5), Spitalul CFR (4 paturi).

Tot ieri, Direcţia de Sănătate Publică a decis pentru perioada următoare dublarea numărului de paturi pentru bolnavii COVID cu forme medii spre severe de boală. Adică, de la 276 de paturi, la 450 de paturi. Mai exact, este vorba despre Spitalul CF Paşcani – 35 paturi, Spitalul CFR Iaşi – 70 paturi, Spitalul de Pneumoftiziologie – 50 paturi, Spitalul de Boli Infecţioase – 186 de paturi, 4 paturi la Spitalul Municipal Paşcani, 14 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon“, 12 paturi la Spitalul Orăşenesc Hârlău. La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, sunt ocupate 3 paturi ATI. Tot aici, în momentul de faţă sunt patru persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus care urmează tratamentul prin dializă. La Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna“, centru suport COVID-19 pentru gravidele care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, nu sunt ocupate paturile ATI. În ceea ce priveşte zona medicală, menţionăm că sunt ocupate 7 paturi. În zona ATI Covid de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria“ Iaşi sunt ocupate 5 paturi ATI. În ceea ce priveşte zona medicală Covid de la Spitalul de Copii, sunt ocupate 7 paturi.

La decese, Iaşul în pandemie se apropie de cifra 1.000, ieri, cu cele patru persoane confirmate pozitiv care şi-au pierdut viaţa, numărul ajungând la 998. În continuare, o aberaţie care se menţine, pentru că infectaţii mint: numărul contacţilor este mult mai mic decât al persoanelor confirmate pozitiv. Practic, media numărului de contacţi per pozitiv în ultimele 14 zile este sub 1, ceea ce este absurd.

Ieri, în judeţ erau 935 de persoane în izolare, iar 506 persoane carantinate la domiciliu.

A crescut în schimb numărul recoltărilor de probe la domiciliu. În ultimele 24 de ore, echipajele mobile au realizat 158 de recoltări, 46 realizate de DSP şi 112 de SAJ Iaşi.

O veste îmbucurătoare vine de la campania de vaccinare. După anunţul privind obligativitatea certificatului digital în anumite zone sau evenimente, numărul vaccinărilor s-a dublat practic. Dacă, pe 19 septembrie, 271 de persoane se vaccinaseră, dintre care 200 cu prima doză, iar restul cu doza unică Johnson&Johnson, pe 22 septembrie s-au vaccinat 648 de persoane, dintre care 523 cu prima doză iar restul cu doza unică Johnson&Johnson.

Cu toate acestea, numărul persoanelor infectate care se adresează spitalelor este în creştere, mai ales pe zona de Terapie Intensivă. Drept urmare, astăzi se vor deschide ultimele cinci paturi ATI care pot fi puse la dispoziţia bolnavilor COVID, respectiv la Spitalul de Recuperare.

Comentarii