Doi medicinişti care strângeau bani la examene, condamnaţi în primă instanţă abia după 8 ani. În două luni vine prescripţia

sâmbătă, 19 august 2023, 01:50
2 MIN
 Doi medicinişti care strângeau bani la examene, condamnaţi în primă instanţă abia după 8 ani. În două luni vine prescripţia

Justiţia şi-a spus primul cuvânt într-un caz de trafic de influenţă vechi de 8 ani. Pedepsele aplicate au fost doar cu suspendarea executării. Până se va termina de judecat eventualul apel, ar putea să nu mai rămână nici atât din ele.

Marian Nichita şi Elena-Karina Talpalariu, fostă Balaş, au fost trimişi în judecată la începutul lui 2019, pentru fapte petrecute în 2015. Conform procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunal, Marian Nichita, pe atunci student în anul III la Facultatea de Tehnică Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie, s-a ocupat de strângerea unor sume de bani de la 14 studenţi din acelaşi an şi aceeaşi facultate.

În total, Nichita a adunat 2.100 de euro, pe care i-a predat, împreună cu lista numelor plătitorilor, Elenei Balaş, absolventă a UMF. Aceasta lăsase să se înţeleagă că poate interveni pe lângă un asistent universitar, astfel încât studenţii să promoveze două examene. Balaş a primit banii la începutul lui noiembrie 2015, pe când era internată în Spitalul „Sf. Spiridon”.

Balaş a fost judecată pentru trafic de influenţă, iar Nichita, pentru complicitate la această faptă. Fosta absolventă a fost condamnată la 2 ani şi 3 luni de închisoare, iar Nichita, la 1 an şi 6 luni de închisoare, ambele pedepse fiind cu suspendarea executării. Cei doi au fost obligaţi şi la plata cheltuielilor judiciare în sumă totală de 5.160 lei.

De asemenea, magistraţii Tribunalului au dispus confiscarea de la Balaş a sumei de 2.100 de euro luată ca şpagă. Pronunţată joi, sentinţa poate fi atacată cu apel. Dacă acesta va fi promovat, magistraţii Curţii de Apel vor trebui să pronunţe sentinţa definitivă până în noiembrie, în caz contrar intervenind prescripţia răspunderii penale.

Comentarii