Doi pacienţi din Iaşi vor primi rinichi sănătoşi în urma unei prelevări de la Bucureşti

duminică, 03 mai 2020, 14:01
2 MIN
 Doi pacienţi din Iaşi vor primi rinichi sănătoşi în urma unei prelevări de la Bucureşti

În urma unei prelevări de organe care a avut loc azi la București, doi pacienți de pe lista de așteptare de la Iași vor primi doi rinichi sănătoși, scăpând astfel de ședințele de dializă.

Prelevarea a avut loc la Institutul Clinic Fundeni, fiind recoltați rinichii, ficatul, inima și corneele. Transplantul de rinichi va avea loc în cursul acestei seri, în Compartimetul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

Rinichii au fost prelevaţi de echipa Spitalului Clinic „Dr. C.I.Parhon”, formată din dr. Radu Andriciuc şi dr. Daniel Andone.

„A alege să dăruieşti speranţă din suferinţă este un gest nepreţuit, o dovadă de iubire şi generozitate imensă, o decizie dificilă pe care o familie din Bucureşti a avut puterea să o ia, oferind altor semeni necunoscuţi o şansă. Întreaga noastră recunoştinţă şi toate gândurile noastre de mulţumire se îndreaptă în aceste clipe către familia donatorului, al cărei gest poate salva 4 oameni prin transplant de ficat, rinichi şi cord şi reda vederea pentru alţi doi”, au precizat reprezentanții Agenției Național de Transplant.

Deoarece în ţară nu a fost găsit un receptor compatibil, cordul a fost prelevat de o echipă a Eurotransplant, salvând viaţa unui cetăţean european. Corneea a fost prelevată şi se va transplanta la Spitalul Militar Central din Bucureşti, iar ficatul a rămas la Institutul Fundeni.

„Menţionăm faptul că, atât pentru intervenţiile de prelevare, cât şi pentru cele de transplant au fost luate toate măsurile de prevenţie împotriva SARS-CoV2, fiind asigurată permanent siguranţa pacienţilor şi a personalului medical implicat, prin toate mijloacele şi în fiecare etapă a acestei activităţi deosebite”, au mai precizat cei de la ANT. (M.O.)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii