Doi puştani au tâlhărit cu pistolul în Nicolina. Judecătorii caută o cale să-i reeduce fără puşcărie

marți, 13 septembrie 2022, 01:50
4 MIN
 Doi puştani au tâlhărit cu pistolul în Nicolina. Judecătorii caută o cale să-i reeduce fără puşcărie

Doi puștani și-au început viața de infractori în stil mare, jefuind un grup de tineri cu pistolul în mână. „Prada” a fost doar una măruntă, iar tâlharii au avut noroc. Tratați ca minori, au primit doar pedepse simbolice.

În seara zilei de 28 februarie a anului trecut, un grup de 7 liceeni s-au întâlnit în zona parcului Nicolina, pentru a-și stabili programul pe ziua următoare, când unul dintre ei urma să-și sărbătorească ziua de naștere. Au discutat o vreme, după care s-au îndreptat spre stația de tramvai din dreaptul Secției 6 Poliție, de unde urmau să meargă pentru cumpărături la un magazin din zonă.

Nu au apucat să ajungă la destinație, întrucât din spate au fost strigați de Florin A. și Ilie B. Aceștia s-au apropiat în fugă și, ajunși lângă cei 7 băieți, le-au cerut să-și golească buzunarele de bani. Nu-i interesau telefoanele mobile, ci numerarul.

Pentru a fi mai convingători, Ilie B. a scos un pistol metalic pe care l-a armat, iar Florin A. un spray lacrimogen din care a pulverizat un jet în aer. Intimidați, cei 7 tineri nu au opus rezistență. În portofelul unuia, tâlharii au găsit 50 de lei, la alți doi, câte 10 lei, iar la un al patrulea, doar 4 lei.

Ceilalți băieți nu aveau niciun ban asupra lor. Jaful a durat doar câteva minute, după care tâlharii au plecat grăbiți, nu înainte de a le cere victimelor să nu-i denunțe poliției. În jurul orei 18.00, zona era încă circulată, dar singura persoană care a conștientizat faptul că are loc un jaf a fost o femeie, care a și depus ulterior mărturie.

Un al doilea incident armat a avut loc câteva zile mai târziu, în jurul aceleiași ore, tot în public. L.L.A. traversa împreună cu prietena sa pe trecerea de pietoni dinspre strada Sălciilor spre strada Carpați. Venind din spatele lor, Ilie B. s-a izbit de L.L.A., după care a început să-l înjure. Pe refugiul stației de tramvai se mai aflau o fată și doi băieți, printre care și Florin A., care l-au înconjurat pe L.L.A. Ilie B. a încercat să-l lovească cu pumnul.

Tânărul s-a ferit, dar Ilie B. l-a lovit totuși cu piciorul. Cel atacat i-a cerut să se oprească, încercând totodată să se apere de ceilalți. A fost atacat din nou, din spate, de Ilie B., care l-a lovit cu mâna în care acum ținea pistolul. Golanii au încetat în cele din urmă atacul, din cauza numeroșilor martori prezenți.

Cei doi s-au reînscris la şcoala pe care o abandonaseră

Florin A. și Ilie B. au fost trimiși în judecată pentru patru fapte de tâlhărie și trei tentative la tâlhărie, ca și pentru lovire sau alte violențe. Anchetele sociale efectuate în cauză au stabilit că ambii tineri proveneau din familii dezorganizate.

În cazul lui Ilie B., în vârstă de 17 ani, acesta a trecut printr-un șoc post-traumatic provocat de moartea tatălui, locuind acum în condiții modeste împreună cu fratele său mai mare, zilier. Tânărul primea totuși ajutor din partea mamei, plecată în străinătate, în cuantum de 200 de euro lunar, sumă apreciată de judecători ca suficientă pentru acoperirea nevoilor de bază.

Implicat într-un cerc infracțional, tânărul s-ar fi desprins de acesta după cele două incidente de anul trecut. Celălalt tânăr, în vârstă de 14 ani la data comiterii faptelor, este orfan de mamă, tatăl asumându-și întreținerea celor cinci copii.

După cum au observat consilierii, tatăl a întrerupt relațiile cu rudele soției sale, date fiind preocupările infracționale ale acestora. Faptul nu a ajutat prea mult, unul dintre frații lui Florin A. fiind cercetat pentru proxenetism.

În aprecierea sentinței, magistrații Judecătoriei au luat în calcul vârsta infractorilor, șansele de îndreptare, ca și încercarea acestora de revenire la o viață socială normală. Lipsa antecedentelor penale, ca și faptul că cei doi s-au reînscris la școala pe care o abandonaseră, au cântărit de asemenea în favoarea lor.

În sarcina celor doi a fost stabilită o perioadă de 6 luni de asistare zilnică, în timpul căreia programul și activitățile zilnice le vor fi supravegheate de un consilier de probațiune. Ei nu vor mai avea voie să se apropie la mai puțin de 100 de metri de victime. Sentința nu este încă definitivă, ea putând fi atacată cu apel. 

Comentarii