Două ieşence la poarta consacrării

miercuri, 23 octombrie 2019, 01:43
2 MIN
 Două ieşence la poarta consacrării

 

Andreea Vereş şi Laura Aniţei vor să spargă hegemonia ex-sovietică în gimnastica ritmică

 

Andreea Verdeş şi Laura Aniţei sunt gimnaste de ritmică la CSŞ Unirea Iaşi. Petrec în Sala din cartierul Bularga aproape întreaga zi, repetând de zeci de ori un element, apoi altul, până când antrenorii Cătălina Radu şi Constantin Radu se declară mulţumiţi. După săptămâni de pregătire, exerciţiul se încheagă şi vine concursul.Recent, Andreea şi Laura au evoluat cu mult succes la „naţionalele” de senioare şi junioare, desfăşurate în Capitală. Şi de această dată, „recolta” a fost bogată: Andreea a cucerit o medalie de aur, trei de argint şi una de bronz, la senioare, iar Laura, patru medalii de aur şi una de argint, la junioare.

Aşa se întâmplă de ani buni, dar parcă acum cele două talentate sportive se află aproape şi de un rezultat istoric şi pe plan internaţional într-un sport dominat de fostele ţări ale Uniunii Sovietice, în frunte cu Rusia. Numai că, dacă gimnastele din Rusia, Belarus, Ucraina, Azerbaijan, Bulgaria, Israel, Italia au condiţii de antrenament şi de recuperare necesare, în concordanţă cu efortul şi determinarea sportivelor şi antrenorilor, la Iaşi sala are o înălţime sub cea a înaltei performanţe, cât despre medic sau terapeut pentru refacerea în urma efortului nu poate fi vorba. Şi cu toate aceste româncele nu se dau bătute, merg înainte.

Andreea Verdeş visează la o calificare la Jocurile Olimpice, deşi adversarele sunt redutabile. Ea a împlinit 19 ani în timpul Campionatului Naţional şi a fost sărbătorită de colegele din ţară cu un tort frumos şi gustos. „Îmi doresc să fiu sănătoasă, pentru că în anul 2019 am avut o serie de probleme. Dacă voi fi în plenitudinea forţelor voi face totul pentru a obţine calificarea.” – a spus Andreea.

Laura Aniţei „vine tare din urmă”, devenind şi ea senioară în 2020. Cu spiritul ei de luptătoare poate produce surpize plăcute la competiţiile internaţionale. „N-am de ce să fiu temătoare. Ce fac cele mai bune gimnaste, putem face şi noi. Trebuie însă muncă multă şi noi nu menajăm. Sunt optimistă pentru anul viitor.” – ne-a mărturisit Laura.

Fără o strategie, sportul românesc păşeşte greu spre performanţele internaţionale.Avem tineri talentaţi şi ambiţioşi, dar nu întotdeaua acestea sunt suficiente pentru succes. În această situaţie se află şi gimnastica ritmică, un sport atât de frumos şi rafinat, cu un centru de pregătire remarcabil la Iaşi.

 

 

 

Comentarii